Joe Biden îndeamnă „alegerea rapidă” a viitorului lider al Camerei Reprezentanţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele american Joe Biden îndeamnă la ''alegerea rapidă'' a unui nou lider pentru Camera Reprezentanților după demiterea republicanului Kevin McCarthy, notează AFP, potrivit Agerpres.

Joe Biden FOTO: EPA-EFE
Joe Biden FOTO: EPA-EFE

"Deoarece provocările urgente ale ţării noastre nu pot aştepta, preşedintele îşi exprimă speranţa că va fi ales rapid un nou lider al Camerei", a transmis purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor SUA, Kevin McCarthy, a fost demis marţi, după un vot istoric în Congres, după o dispută tensionată între conservatori, 216 membrii ai Camerei au votat în favoarea demiterii, printre care opt republicani, contra 210, scrie Agerpres.

Demiterea liderul Camerei Reprezentanților deschide o perioadă turbulentă pentru Camera inferioară, unde trebuie ales un înlocuitor, ceea ce se arată deosebit de complicat ținând cont de tensiunile din Partidul Republican. Biden a intervenit după ce un reprezentant al aripii conservatoare al dreptei americane, Matt Gaetz, a depus moțiunea pentru demiterea "speakerului", coleg în Partidul Republican.

Matt Gaetz, reprezentant din Florida, l-a acuzat pe Kevin McCarthy că a negociat cu aleșii democrați un buget provizoriu pentru finanțarea administrației federale, căruia aripa conservatoare a partidului s-a opus. Gaetz a susținut că liderul republican a încheiat un "acord secret" cu preşedintele Joe Biden privind un posibil pachet pentru Ucraina.

Aripa conservatoare se opune acordării de fonduri suplimentare pentru Kiev și are ca obiective reducerea substanțială a cheltuielilor publice, precum și adoptarea unor măsuri mai dure anti-migrație ilegală la frontiere. Conservatorii consideră cedarea lui McCarthy drept o încălcare a promisiunilor asumate de partid în fața electoratului.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite