Nemulțumit de compromisul cu democrații, un republican va demara procedura de destituire a președinteului Camerei Reprezentanților

0
Publicat:

Un congresman din aripa dură republicană apropiată fostului preşedinte Donald Trump, Matt Gaetz, a promis duminică lansarea procedurii de destituire a preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, în urma compromisului la care aceasta a ajuns cu democraţii preşedintelui Joe Biden.

Matt Gaetz a inițiat procedura de demitere a lui Kevin McCarthy FOTO arhivă Adevărul
Matt Gaetz a inițiat procedura de demitere a lui Kevin McCarthy FOTO arhivă Adevărul

Compromisul, convenit cu numai trei ore înaintea termenului limită, prevede o măsură provizorie ce permite continuarea finanţării instituţiilor guvernamentale pentru încă 45 de zile.

În disputa cu democraţii preşedintelui Biden asupra finanţării guvernamentale, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, a pus trei condiţii pentru ca republicanii să voteze pentru măsura de evitare a unui „shutdown" : renunţarea la o finanţare suplimentară pentru Ucraina în valoare de 6 miliarde de dolari, reduceri substanţiale de cheltuieli publice şi măsuri sporite anti-migraţie la frontiere.

Însă în final McCarthy a cedat şi a renunţat la ultimele două condiţii, neagreate deloc de către democraţi. Prin urmare, am cu adevărat intenţia să depun o moţiune pentru destituirea preşedintelui (Kevin) McCarthy săptămâna aceasta", a declarat la postul CNN congresmanul Matt Gaetz. „Daţi-i drumul!", i-a replicat imediat McCarthy, la postul CBS.

„Voi supravieţui", a adăugat congresmanul republican ajuns preşedinte al Camerei după negocieri dure cu apropiaţii lui Trump şi care declarase cu o zi în urmă că este conştient că în urma compromisului cu democraţii riscă să-şi piardă postul. La fel ca alţi congresmeni din aripa dură republicană, Matt Gaetz a cerut reduceri drastice de cheltuieli bugetare.

El l-a acuzat pe McCarthy că i-a „minţit pe conservatorii din Cameră" prin renunţarea la această condiţie.

Kevin McCarthy a fost ales preşedinte al Camerei abia în al 15-lea tur în luna ianuarie, atunci când republicanii din jurul lui Trump au acceptat în cele din urmă să-l susţină în schimbul unor concesii majore, printre care şi aceea de adoptare a unei dispoziţii parlamentare care să-i permită oricărui congresman să iniţieze individual o procedură de destituire a preşedintelui Camerei, ceea ce doreşte acum să facă Matt Gaetz.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite