SUA: Posibila intervenţie militară  în Siria a determinat o creştere record a preţului la petrol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cotaţiile petrolului au crescut marţi pe piaţa new-yorkeză la cea mai ridicată valoare din ultimele 18 luni, pe fondul temerilor că o eventuală intervenţie militară internaţională în Siria ar putea să perturbe producţia şi transportul de ţiţei din Orientul Mijlociu.

La New York Mercantile Exchange preţul barilului de petrol a crescut cu 3.09 dolari, ajungând la valoarea de 109.01 dolari, cel mai ridicat nivel după cel înregistrat în luna februarie 2012, informeaza AFP.

O acţiune militară împotriva regimului sirian, acuzat că a folosit arme chimice în confruntările cu rebelii şi a provocat în acest fel numeroase victime în rândul civililor, pare tot mai probabilă, declaraţiile SUA şi ale altor state aliate mergând în această direcţie. 

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Obama, Jay Carney, a declarat marţi că liderul de la Casa Albă aşteaptă un raport oficial al serviciilor de informaţii americane, ce ar urma să fie furnizat săptămâna aceasta, urmând să decidă cum vor răspunde SUA în faţa acestui atac cu arme chimice.

Siria nu este un producător major de petrol, dar incertitudinea asupra naturii, duratei sau anvergurii unei eventuale intervenţii armate conduce la creşterea preţului petrolului. În plus, o posibilă extindere a conflictului în ţările vecine ar pune în pericol producţia şi transportul petrolului prin conducte. Temerile privind posibile perturbări în aprovizionarea cu petrol din Orientul Mijlociu sunt amplificate şi de scăderea exporturilor de petrol ale Libiei, ca urmare a grevelor angajaţilor din sectorul petrolier în această ţară.

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite