SUA ar putea interveni cu rachete în Siria timp de trei zile, începând de joi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jay Carney, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a vorbit despre situaţia din Siria la Washington FOTO Reuters
Jay Carney, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, a vorbit despre situaţia din Siria la Washington FOTO Reuters

Statele Unite ale Americii ar putea interveni militar în Siria timp de trei zile, prin lovituri cu rachete, probabil începând de joi, mai degrabă în încercarea de a transmite un mesaj regimului sirian decât să-i paralizeze armata, au declarat marţi înalţi oficiali americani.

UPDATE Opoziţia siriană a acuzat trupele preşedintelui Bashar al-Assad că au folosit bombe incendiare cu fosfor şi cu napalm într-un atac în apropierea oraşului Alep, relatează agenţia EFE citând un comunicat emis de Coaliţia Naţională Siriană (CNFROS).

Potrivit acestei surse, bombele incendiare au fost lansate de avioane ale armatei siriene asupra localităţii Orum al-Kubra, situată la periferia oraşului Alep, atacul soldându-se cu cel puţin zece morţi şi alte zeci de răniţi în rândul civililor. Nu se precizează când s-ar fi produs acest atac, dar unele grupări ale rebelilor vorbeau cu o zi în urmă despre bombardamente cu 'substanţe ciudate' la Orum al-Kubra şi despre victime care au suferit arsuri grave. 


Potrivit „NBC News, dezvăluirea vine în contextul creşterii presiunilor internaţionale asupra regimului sirian şi accentuării ameninţărilor cu o intervenţie militară, după presupusul atac cu arme chimice lansat săptămâna trecută, în apropiere de Damasc.

În cele trei zile de lovituri, Pentagonul ar putea face o evaluare a eficienţei primului val şi va lovi ţintele ratate în alte serii de atacuri, au afirmat oficialii menţionaţi.

Opţiunile pe care le luăm în considerare nu vizează schimbarea regimului”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt de la Casa Albă. „Vor să răspundă la violarea clară a unui standard internaţional, care interzice folosirea armelor chimice”, a precizat acesta.

Subliniind urgenţa cu care se confruntă liderii lumii, premierul britanic, David Cameron, a chemat parlamentul din vacanţă pentru a se pronunţa prin vot joi asupra unei acţiuni, iar ministrul american al apărării, Chuck Hagel, a afirmat că armata SUA este „gata” să intervină în Siria.

Loviturile americane cu rachete vor fi aproape sigur lansate de pe distrugătoarele Marinei sau de la bordul submarinelor din Marea Mediterană. SUA au dislocat distrugătoare în apropiere de Siria, care au staţionat în estul mării în ultimele zile, dar acesta a fost mai mult un gest simbolic. 

Rachetele americane Tomahawk sunt atât de precise încât pot lovi nu numai clădiri, ci şi anumite ferestre, ar putea lovi ţinte siriene aflate la vest din Marea Mediterană.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite