SUA: Noi sancțiuni împotriva companiei militare private Wagner în Africa

0
Publicat:

Administrația americană a anunțat marți un nou set de sancțiuni împotriva activităților companiei militare private Wagner în Africa, în special în Republica Centrafricană, la câteva zile după revolta inițiată de liderul său, Evgheni Prigojin, transmite AFP, scrie Agerpres.

Prigojin proprietar Wagner FOTO: Profimedia
Prigojin proprietar Wagner FOTO: Profimedia

Statele Unite urmau să anunțe aceste pachetul de măsuri de la începutul săptămânii, dar au decis să amâne pentru a se distanța de criza din Rusia și mobilizarea forțelor Wagner.

Sancțiunile autorităților americane vizează compania minieră Midas Resources, care deține mai multe mine în Republica Centrafricană, precum si Diamville, specializată în tranzacțiile cu aur, ambele companii controlate de Prigojin, a indicat Departamentul american al Trezoreriei.

Sancțiunile vizează și o companie din Dubai, Industrial Resources General Trading, acuzată că gestionează tranzacții în numele Diamville.

"Grupul Wagner îşi finanţează operaţiunile brutale în parte prin exploatarea resurselor naturale în ţări precum Republica Centrafricană şi Mali", a declarat, într-un comunicat, subsecretarul pentru Trezorerie Brian Nelson.

"Statele Unite vor continua să vizeze sursele de venit ale grupului Wagner pentru a preveni extinderea acestuia în Africa, Ucraina sau în altă parte", a adăugat Nelson.

Cu puţin timp înainte, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat Matthew Miller a anunţat importanţa acestor sancţiuni şi a denunţat din nou activităţile grupului Wagner în Africa. Grupul paramilitar rus este din ce în ce mai activ în Africa, în special în Mali şi Republica Centrafricană. Liderul companiei Wagner a condus o scurtă rebeliune la sfârşitul săptămânii, care a luat sfârșit.

 Întrebat despre decizia președintelui din belarus Aleksandr Lukaşenko de a-l găzdui pe Prigojin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a răspuns că decizia reflectă "din nou faptul că el pune interesele lui Vladimir Putin şi interesele Kremlinului înaintea celor ale poporului său". 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite