Ce se va întâmpla cu gruparea Wagner. Comunicatele FSB și ale Ministerului rus al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pregătiri sunt în curs pentru transferul armelor ''grele'' ale grupului de mercenari Wagner în custodia armatei, a anunțat marți într-un comunicat Ministerul rus al Apărării. Dosarul penal de rebeliune a fost închis, a transmis și Serviciul Federal de Securitate (FSB).

Șeful Wagner au renunțat la rebeliune în urma unui acord negociat de Lukașenko FOTO PROFIMEDIA
Șeful Wagner au renunțat la rebeliune în urma unui acord negociat de Lukașenko FOTO PROFIMEDIA

Ministerul rus al Apărării a anunțat marţi că "pregătiri sunt în curs pentru transferul echipamentelor militare grele ale grupului Wagner către unităţi active ale forţelor armatei regulate".

O astfel de măsură echivalează de fapt cu neutralizarea grupului Wagner, a comentat AFP, preluată de Agerpres. În primul mesaj publicat luni pe conturile de Telegram afiliate Wagner, patronul Wagner s-a apărat de acuzaţia că ar fi vrut "să răstoarne puterea", subliniind că a lansat rebeliunea pentru a "salva" această organizaţie ameninţată să fie absorbită de armată de la 1 iulie.

Prigojin nu a reapărut în public de la sfârşitul rebeliunii sâmbătă seara.

Unele media belaruse au relatat că un avion privat aparţinând lui Prigojin ar fi aterizat marţi dimineaţa în Belarus, dar nici el şi nici autorităţile nu au confirmat informaţia.

Un acord pare să fi fost găsit în cele din urmă între Prigojin şi Kremlin, Serviciul Federal de Securitate (FSB) anunţând marţi abandonarea urmăririi penale împotriva grupului Wagner pentru "rebeliune armată".

S-a stabilit că participanţii la rebeliune "au pus capăt acţiunilor lor vizând direct să comită o crimă", a indicat FSB într-un comunicat. Ţinând cont de acest fapt şi de "alte circumstanţe" neprecizate, "a fost decisă abandonarea urmăririlor penale", a adăugat aceeaşi sursă.

"Dosarul penal deschis în cazul declanşării rebeliunii armate de către societatea militară privată Wagner a fost închis", a indicat FSB într-un comunicat difuzat de agenţiile de presă ruse.

Această indulgenţă - în timp ce Putin a recunosut el însuşi luni seara că mai mulţi piloţi ai armatei ruse au fost ucişi de rebeli - contrastează cu represiunea implacabilă care îi vizează pe opozanţi şi oameni obişnuiţi care denunţă ofensiva militară rusă în Ucraina, comentează AFP.

Într-un discurs luni seara, preşedintele rus - confruntat cu cea mai gravă criză de la sosirea sa la putere în urmă cu peste 20 de ani - a denunțat din nou o „"trădare", dar a dat asigurări că mercenarii Wagner se pot întoarce la ei acasă, se pot înrola în armata regulată sau se pot duce în Belarus, al cărui conducător Aleksandr Lukaşenko a servit drept mediator în detensionarea crizei.

Unii analişti au văzut în această clemenţă neobişnuită o dovadă de slăbiciune.

Lukaşenko însuşi a apreciat marţi că rebeliunea a fost rezultatul unei proaste gestionări a rivalităţilor între Wagner şi armata rusă, care nu au încetat să crească în ultimele luni. Observatorii au întrevăzut în aceasta o critică implicită la adresa lui Putin, potrivit AFP.

"Situaţia ne-a scăpat, apoi ne-am gândit că aceasta se va rezolva, dar nu s-a rezolvat", a declarat Lukaşenko jurnaliştilor. "Nu există eroi în această poveste", a constatat el.

Putin li s-a adresat militarilor după mesajul către Wagner

Preşedintele rus Vladimir Putin a ținut un nou discurs marți la Moscova în faţa militarilor din structurile de securitate şi apărare care au participat la operaţiunile contra rebeliunii Wagner. Putin a dat asigurări că armata rusă nu a redesfăşurat trupe de pe frontul din Ucraina pentru a combate rebeliunea, relatează agenţiile AFP şi EFE.

"Împreună cu fraţii voştri de arme, v-aţi opus acestor tulburări al căror rezultat ar fi fost inevitabil haosul", a spus Putin 

"De fapt, aţi împiedicat un război civil", a adăugat el, înainte de a cere păstrarea unui minut de reculegere pentru piloţii ruşi care, "în îndeplinirea cu onoare a datoriei lor", au fost ucişi de rebeli.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite