SUA: Balonul chinez care a survolat teritoriul american nu a adunat informații

0
Publicat:

Balonul chinez interceptat de Statele Unite în februarie deasupra Oceanului Atlantic nu a adunat informații cât a survolat teritoriul american, a comunicat Pentagonul, relatează AFP, scrie Agerpres.

SUA și China FOTO: Shutterstock
SUA și China FOTO: Shutterstock

"Credem că nu a strâns informaţii în timp ce traversa ori survola Statele Unite", a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului american al Apărării, Pat Ryder.

Statele Unite ale Americii au "luat măsuri pentru a limita" obţinerea de informaţii de către balonul chinez, a adăugat el, ceea ce "cu siguranţă a ajutat". Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder, nu a oferit detalii suplimentare despre măsurile folosite, dar este cunoscut faptul că SUA dețin unele dintre cele mai puternice sisteme de buruiaj.

Balonul chinez a traversat Statele Unite de la vest la est, din Alaska până în Carolina de Sud, din ianuarie până la începutul lui februarie. Balonul a zburat deasupra unor instalații militre strategice ale Statelor Unite. Incidentul cu balonul a mărit tensiunile dintre Beijing și Washington. Secretarul de stat amercan, Antony Blinken, și-a anulat o viziă planificată de mult timp în China.

Washingtonul a afirmat că este vorba de un balon de spionaj, ceea ce China a negat, susținând că devierea spre spațiul aerian american a fost una involuntară.

Oficialii americani au declarat atunci că dispozitivul era dotat cu mai multe antene, dintre care unele probabil erau capabile și să capteze informații. Mai devreme în cursul lunii, preşedintele american, Joe Biden, a spus că, în opinia sa, "liderii chinezi nu ştiau" unde era balonul sau ce conţinea.

"Cred că a fost mai degrabă stânjenitor decât intenţionat", a adăugat el.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite