China vrea să spioneze SUA de la o bază din Cuba. Beijingul ar ținti sud-estul țării, unde sunt numeroase instalații militare

0
Publicat:

China se află în discuții cu oficialii cubanezi pentru a înființa o bază în această țară insulară aflată la doar 160 de kilometri de Statele Unite.

Relații încordate între cele două puteri FOTO Shutterstock
Relații încordate între cele două puteri FOTO Shutterstock

China poartă discuții cu Cuba pentru a stabili un punct în această țară pentru a spiona sud-estul Statelor Unite, unde se află numeroase facilități militare și industrii sensibile, au dezvăluit doi oficiali americani de rang înalt.

O astfel de bază în Cuba ar putea amenința să distrugă eforturile administrației Biden de a "dezgheța" relațiile sale înghețate cu Beijingul.

 Secretarul de stat Antony Blinken ar intenționa să viziteze China în următoarele săptămâni, o călătorie care a fost amânată după ce SUA au doborât un balon spion chinezesc.

Wall Street Journal a relatat joi că Beijingul și Havana au ajuns la un "acord secret" prin care China plătește Cubei miliarde de dolari pentru instalația respectivă.

Cei doi oficiali au declarat pentru POLITICO că nu au putut confirma că a existat un acord finalizat, ci doar că statul chinez a purtat discuții cu Cuba pentru acces.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite