Superiahtul de 200 de milioane de dolari al unui oligarh pro-rus, licitat. Banii vor fi donați Ucrainei

0
0

O instanță din Croația a decis scoaterea la licitație a unei ambarcațiuni luxoase, care aparține olgarhului pro-rus Viktor Medvedchuk, prieten al lui Vladimir Putin. Potrivit The Guardian, banii vor fi donați către Ucraina.

Banii proveniăți de pe urma superiahtului vor merge în Ucraina FOTO Arhivă
Banii proveniăți de pe urma superiahtului vor merge în Ucraina FOTO Arhivă

  Guvernul Croației a explicat că superiahtul Royal Romance, lung de 92,5 metri, ar trebui transferat Agenției Ucrainene de Recuperare și Administrare a Activelor (Arma), care a declarat că „va păstra valoarea economică vânzându-l la licitație”.

Licitația ar fi prima vânzare de acest tip în numele poporului ucrainean, de când guvernele occidentale au impus restricții asupra bunurilor a sute de oligarhi după invadarea Ucrainei, în februarie.

Superiahtul este deținut de oligarhul rus, Viktor Medvedchuk, prieten cu Vladimir Putin, care conduce războiul purtat de Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei. 

De altfel, Medvedchuk, în vârstă de 68 de ani, este un politician ucrainean pro-Kremlin, care a fost arestat în Ucraina în aprilie și predat Rusiei în cadrul unui schimb de prizonieri din septembrie.

Politicianul este numit și „prințul întunecat” al politicii ucrainene. De asemenea, președintele rus Vladimir Putin este chiar nașul fiicei sale. 

Iahtul a fost percheziţionat luna trecută în numele FBI. De asemenea, Arma, o ramură specială a guvernului ucrainean însărcinată cu „găsirea, urmărirea și gestionarea activelor derivate din corupție”, a declarat că agenții săi au zburat în Croația și „au inspectat iahtul confiscat ce le aparține membrilor familiei unui deputat al poporului și unul dintre liderii unei forțe politice interzise în Ucraina”.

În septembrie, un alt superyacht de 72,5 metri confiscat de la un oligarh rus, Dmitri Pumpyansky, a fost vândut la licitație unui cumpărător nedezvăluit pentru 37,5 milioane de dolari, fiind prima vânzare de acest gen, după războiul din Ucraina, declanșat de Rusia. 

La acel moment, iahtul nu a fost vândut în beneficiul poporului ucrainean, ci pentru banca de investiții americană JP Morgan, care a susținut că Pumpyansky îi datorează. 20,5 milioane de euro.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite