Cum a reușit un oligarh rus să-și fure propriul superiaht dintr-un port unde era sechestrat de autorități

0
Publicat:

Un oligarh rus a reușit să sustragă de sub nasul autorităților croate un superiaht în valoare de 5,4 milioane de dolari aflat pe lista activelor sechestrate ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei, schimbându-l, în stilul escrocheriilor Ocean's Eleven, cu o navă identică, fabricată de același șantier naval.

 Iahtul de lux Irina UV
Iahtul de lux Irina UV

În trecut, miliardarul nu a ezitat să ceară autorităților să suspende sancțiunile impuse asupra îndrăgitului său iaht Dilbar, în valoare de 600 de milioane de dolari.

Iahtul Dilbar
Iahtul Dilbar

Dar Dilbar și Alaiya nu sunt singurele bijuterii deținute de Usmanov. Iahtul de lux Irina UV, construit în 2012, este, de asemenea, un bun sechestrat al magnatului în vârstă de 68 de ani. Într-o turnură interesantă de evenimente nemaiauzite, superiaht-ul oligarhului a dispărut din portul Betina de pe insula croată Murter, acolo unde era andocat.

Irina VU, botezat după numele soției lui Usmanov, a fost sechestrat și se afla în custodia autorităților locale. Iahtul a părăsit portul în urmă cu trei luni, dar autoritățile din Croația și-au dat seama în urmă cu câteva zile, deși la scurt timp după ce a plecat fără permisiune, Irina UV a transmis fără ezitare locația sa din Turcia, potrivit luxurylaunches.com. Numiți-o viclenie de cea mai înaltă clasă, dar Usmanov nu numai că și-a luat ambarcațiunea, dar a și înlocuit-o cu o sosie. Pentru că un iaht aproape identic a navigat spre Betina, pentru a induce în eroare autoritățile. 

FOTO superyachttimes
FOTO superyachttimes

Ce au de spus autoritățile croate despre schimbarea navelor

Alen Gospocic, secretarul de stat din cadrul Ministerului Mării, care supraveghează ancheta actuală, a pus furtul pe seama lipsei de securitate din port.

Întrebat cum a fost posibil ca un iaht confiscat de 35 de metri să dispară, secretarul de stat al departamentului maritim a menționat că nu poate avea pază în porturi.

Alisher Usmanov  FOTO: EPA-EFE
Alisher Usmanov FOTO: EPA-EFE

În portul Betina, totul este deschis tuturor. Putem veni acolo, să ne plimbăm de-a lungul docurilor și să sărim pe orice iaht care este ancorat acolo. Ministerul a informat portul că iahtul a fost blocat, căpitanul portului a emis o instrucțiune către autorități că accesul la iaht este interzis, iar ministerul nu a angajat servicii de securitate pentru a păzi proprietatea altcuiva în permanență și nu intenționează să facă acest lucru, deoarece un astfel de sistem este nefuncțional. Sunt sute de nave în port, iar căpitanul portuar nu poate verifica ce navă a fost ancorată și care nu. Dar acum este în curs de desfășurare o anchetă detaliată, în timpul căreia totul va fi stabilit”, a spus Alen Gospocic.

În acest moment, superiaht-ul Alaiya al lui Usmanov este ancorat în Oceanul Indian, la adăpost de oficialități, iar conform Vessel Finder, Irina VU se află în Marea Egee.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite