Statele Unite adaugă Azerbaidjanul pe lista de supraveghere pentru atacuri asupra libertăților religioase

0
Publicat:

Statele Unite au inclus, joi, Azerbaidjanul pe lista de supraveghere pentru atacuri asupra libertăților religioase. Washingtonul a subliniat îngrijorările cu privire la moștenirea creștină în regiunea disputată Nagorno-Karabah, pe care Baku a recâștigat-o în septembrie anul trecut, potrivit informațiilor transmise de AFP.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Secretarul de stat, Antony Blinken, a făcut publică lista anuală a Statelor Unite cu privire la atacurile la libertatea religioasă, menținând cele 12 țări de pe lista precedentă, printre care China, Iran, Pakistan și Arabia Saudită.

Singura modificare notabilă

Singura modificare notabilă a fost adăugarea Azerbaidjanului, semnalând că, în absența îmbunătățirilor, țara ar putea intra pe lista neagră și ar putea fi supusă unor potențiale sancțiuni.

Azerbaidjan, o țară bogată în hidrocarburi și partener frecvent al Washingtonului, a preluat controlul asupra enclavei Nagorno-Karabah în septembrie anul trecut, în timpul unei ofensive rapide, determinând evacuarea aproape integrală a populației armene de pe teritoriul disputat.

Comisia americană pentru libertatea religioasă internațională și-a exprimat îngrijorarea cu privire la conservarea siturilor religioase creștine din Nagorno-Karabah într-o recomandare recentă adresată Departamentului de Stat. Totodată, comisia este alarmată de reglementarea practicilor religioase din Azerbaidjan, o țară cu o majoritate musulmană șiită, dar condusă în mare parte într-un mod laic și cu o mână de fier de către președintele Ilham Aliev.

Țările de pe lista neagră

Cu toate acestea, Departamentul de Stat nu a acceptat recomandarea comisiei de a include India pe lista neagră, în ciuda îngrijorărilor exprimate cu privire la atacurile împotriva minorităților religioase, în special a musulmanilor și creștinilor din această țară.

În afară de Azerbaidjan, alte țări pe lista de supraveghere includ Algeria, Republica Centrafricană, Comore și Vietnam, iar cele pe lista neagră sunt China, Cuba, Eritreea, Iran, Birmania, Nicaragua, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Arabia Saudită, Tadjikistan și Turkmenistan.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite