COP29, conferința ONU privind schimbările climatice, ar urma să aibă loc în Azerbaidjan, în 2024

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul ecologiei din Azerbaidjan, Muhtar Babaiev, a anunțat, sâmbătă, că țara sa se pregătește să găzduiască cea de-a 29-a conferință a ONU privind schimbările climatice (COP29), în anul 2024. Această decizie vine ca urmare a unui consens general obținut la COP28, eveniment ce are loc în Dubai, potrivit AFP.

COP29 va avea loc în Azerbaidjan FOTO Profimedia
COP29 va avea loc în Azerbaidjan FOTO Profimedia

În timpul discursului său, ministrul Babaiev și-a exprimat entuziasmul: „Sunt bucuros să anunț că există un consens general în legătură cu candidatura Azerbaidjanului de a găzdui COP29. Suntem foarte recunoscători pentru sprijinul tuturor țărilor, în special celor din Grupul Europei de Est și a țării gazdă, Emiratele Arabe Unite.”

Desemnarea Azerbaidjanului pentru organizarea COP29 a fost blocată pentru o perioadă, până când Armenia a anunțat sprijinul său pentru candidatura vecinului lor din Caucaz. În ciuda tensiunilor constante dintre cele două țări, Armenia și Azerbaidjan au făcut o declarație comună în care se anunța retragerea candidaturii Armeniei și susținerea pentru Azerbaidjan.

Conferințele ONU privind schimbările climatice sunt programate să aibă loc anual în diferite blocuri de țări. Pentru anul curent, Emiratele Arabe Unite, reprezentând Asia, găzduiesc COP28, iar anul viitor, Europa de Est va prelua conducerea.

Cu toate acestea, există controverse în ceea ce privește desemnarea țării care urmează să prezideze conferința. În acest sens, Rusia s-a opus inițial alegerii Bulgariei, membră a Uniunii Europene, dar Bulgaria a decis să-și retragă candidatura vineri, „ca semn de bunăvoință”.

Următorul pas în desemnarea Azerbaidjanului va fi ratificarea deciziei de către toate țările participante la COP28, care se încheie marți.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite