Secretarul american al Apărării, internat din nou în spital. Lloyd Austin şi-a delegat atribuţiile

0
Publicat:

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, ale cărui spitalizări păstrate secrete au stârnit controverse, a fost internat din nou în spital duminică şi şi-a delegat atribuţiile adjunctei sale, relatează AFP, citată de Agerpres.

Lloyd Austin, șeful Pentagonului FOTO EPA EFE
Lloyd Austin, șeful Pentagonului FOTO EPA EFE

Anunțul a fost făcut de Pentagon.

Demnitarul american, care a fost diagnosticat cu cancer de prostată şi a fost operat recent, a fost dus la o unitate militară de la periferia Washingtonului pentru „o problemă urgentă la vezica urinară", a declarat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării, Pat Ryder.

În jurul orelor 16.55, secretarul Austin a transferat funcţiile" biroului său secretarului adjunct al Apărării Kathleen Hicks. Ea îşi asumă „atribuţiile” lui Austin, a continuat purtătorul de cuvânt, adăugând că Austin primeşte în continuare tratament şi că situaţia a fost adusă la cunoştinţa Casei Albe şi Congresului.

Pentagonul anunţase, cu câteva ore mai devreme, că Austin „a mers la spital cu sistemele de comunicaţii clasificate şi neclasificate necesare" pentru a-şi îndeplini atribuţiile.

Pe 1 februarie, în cadrul unei conferinţe de presă, secretarul Apărării şi-a cerut scuze pentru că a ţinut secret că suferă de cancer, problemă care a stârnit o enormă controversă în ţară.

„A fost o greşeală"

Pentru că în plin an electoral şi în timp ce Statele Unite, cea mai mare putere militară a lumii, urmăresc îndeaproape două conflicte majore în Ucraina şi Fâşia Gaza, Austin a fost operat şi internat de două ori în decembrie şi ianuarie fără ca preşedintele Joe Biden să ştie ceva despre asta.

„A fost o greşeală", a recunoscut ministrul în cadrul acestui briefing de presă, precizând că recuperarea sa „va dura ceva timp".

Lloyd Austin a spus că a cerut scuze „direct" preşedintelui Biden şi că acesta din urmă a răspuns „înţelegător".

Vestea a provocat stupoare chiar şi în tabăra democrată şi a suscitat apeluri din partea republicanilor la demisia lui Lloyd Austin.

Acum, ministerul său a comunicat cu promptitudine despre noua sa internare: presa a fost anunţată la aproximativ două ore după plecarea sa la spitalul Walter Reed.

Controversa asupra problemelor sale de sănătate a intervenit într-un moment în care forţele americane din Irak şi Siria sunt vizate regulat de atacuri ale luptătorilor sprijiniţi de Iran, potrivit Washingtonului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite