Spitalizarea șefului Pentagonului, un secret chiar și față de Biden. Sub ce pretext a preluat conducerea Kathleen Hicks

0
Publicat:

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a intrat pentru prima dată în spital pe 22 decembrie. Adjunctul secretarului american al apărării, Kathleen Hicks, a preluat conducerea, fără să i se spună adevăratul motiv. Nici măcar președintele țării, Joe Biden, nu a fost informat.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin FOTO EPA- EFE
Șeful Pentagonului, Lloyd Austin FOTO EPA- EFE

Kathleen Hicks a preluat conducerea crezând că Austin era în vacanță, când, de fapt, acesta se afla era la terapie intensivă, notează The Guardian.

Spitalizarea secretarului american al Apărării, Lloyd Austin, a rămas secretă mai mult decât se știa anterior, au dezvăluit oficialii duminică. Zile întregi, nici măcar însuși președintele Statelor Unite, Joe Biden, nu a știut ce petrece.

Pentagonul a publicat, duminică, noi detalii despre spitalizarea continuă a lui Austin, spunând că acesta a fost supus unei proceduri medicale inițiale încă din 22 decembrie, urmând să plece acasă o zi mai târziu. Apoi, luni, 1 ianuarie, Austin, în vârstă de 70 de ani, a trebuit să fie internat la terapie intensivă la spitalul militar Walter Reed din Maryland, după ce a suferit dureri severe.

Funcție, preluată din vacanță

Secretarul adjunct al Apărării, Kathleen Hicks, și-a asumat unele dintre sarcinile sale operaționale marți, 2 ianuarie, în timp ce ea se afla în vacanță în Puerto Rico, a declarat un oficial american. Dar lui Hicks nu i s-a spus de ce Austin a fost indisponibil până joi, 4 ianuarie, au declarat trei oficiali pentru Reuters.

În aceeași zi, lui Biden și altor înalți oficiali ai Casei Albe li s-a spus că Austin a fost internat în spital de luni, 1 ianuarie, potrivit spuselor a cinci oficiali.

Hicks se afla în concediu în Puerto Rico, dar avea echipament de comunicații cu ea pentru a rămâne în contact și i se atribuiseră deja unele sarcini la nivel de secretar până marți, 2 ianuarie.

În ceea ce privește ierarhia, Austin se află imediat sub Biden, în vârful lanțului de comandă al armatei americane, iar îndatoririle sale impun ca el să fie disponibil imediat pentru a răspunde la orice criză de securitate națională. Aceast lucru înseamă să fii întotdeauna pregătit să intre în comunicații securizate cu alți oficiali în cazul unui atac nuclear.

Cercuri restrânse din Pentagon au avut cunoștință de situația lui Austin, mai devreme. Președintele șefilor de personal comun, generalul Charles „CQ” Brown, a aflat despre spitalizare marți, 2 ianuarie, a declarat un oficial american.

Spitalizarea lui Austin, un secret față de oficiali

Eșecul Pentagonului de a dezvălui spitalizarea lui Austin timp de zile, inclusiv lui Biden, Consiliului de Securitate Națională și liderilor de top din Pentagon, reflectă o lipsă uluitoare de transparență cu privire la boala lui, cât de gravă a fost și când ar putea fi eliberat. Un astfel de secret, atunci când SUA jonglează cu nenumărate crize de securitate națională, contravine practicii normale în ceea ce privește notificarea președintelui și a altor înalți oficiali americani și membri ai cabinetului.

Duminică, Pentagonul a declarat că întârzierea dezvăluirii s-a datorat cel puțin parțial faptului că șeful de personal al lui Austin a fost bolnav.

Pentagonul a explicat duminica aceasta că întârzierea în dezvăluirea spitalizării ministrului apărării a avut drept cauză, cel puţin parţial, faptul că şeful de cabinet al lui Austin era bolnav.

Lloyd Austin a declarat sâmbătă, într-un comunicat, că îşi asumă „întreaga responsabilitate” pentru secretul din jurul spitalizării sale.

Congresul SUA a fost informat abia vineri, cu puţin timp înainte ca Pentagonul să-şi facă publică declaraţia.

Pentagonul nu a precizat încă pentru ce este tratat Austin, când va fi externat din spital şi dacă şi-a pierdut cunoştinţa sau a fost sub anestezie în ultima săptămână.

Secretarul de stat Anthony Blinken a declarat duminică, în timpul unei conferinţe de presă, că „nu era la curent cu problema medicală (a lui Austin)”.

„Aştept cu nerăbdare să îl văd complet recuperat şi să lucrăm împreună”, a spus Blinken.

Mai mulţi congresmeni au declarat că problema de comunicare ivită ridică întrebări serioase cu privire la conducerea Pentagonului.

Într-un comunicat comun, parlamentari de top democraţi şi republicani din Comisia pentru apărare din Camera Reprezentanţilor au cerut Pentagonului transparenţă cu privire la starea de sănătate a lui Austin „şi la procesul decizional din ultima săptămână”.

„Mai multe întrebări rămân fără răspuns, inclusiv care au fost procedura medicală şi complicaţiile rezultate, care este starea actuală de sănătate a secretarului, când şi cum s-a făcut delegarea responsabilităţilor sale şi motivul întârzierii notificării preşedintelui şi a Congresului”, se afirmă în comunicat.

„Atunci când una dintre cele două autorităţi naţionale de comandă ale ţării este în imposibilitatea de a-şi îndeplini atribuţiile, familiile militarilor, membrii Congresului şi populaţia americană merită să cunoască întreaga amploare a circumstanţelor”, afirmă într-un comunicat separat Roger Wicker, republican de top din Comisia pentru apărare din Senat, care a criticat modul în care Austin a gestionat problema sa de sănătate.

Pentagonul a precizat că Austin a rămas duminică în spital, dar că se recuperează bine şi are o stare de spirit bună.

„De la reluarea atribuţiilor sale vineri seara, secretarul a primit informaţii operative şi a oferit îndrumările necesare echipei sale”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite