Salman Rushdie, autorul „Versetelor satanice“, a fost înjunghiat pe scenă la un eveniment. Ce spun martorii | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto captură video Twitter / Disclose.tv
Foto captură video Twitter / Disclose.tv

Scriitorul britanic Salman Rushdie, în vârstă de 75 de ani,  autor ale cărui scrieri i-au adus ameninţări cu moartea din partea Iranului în anii 1980, a fost înjunghiat vineri, când se pregătea să ţină o prelegere la un eveniment în New York.

UPDATE 04:00 Agentul lui Salman Rushdie a transmis că acesta este acum conectat la ventilator şi nu poate vorbi. 

”Veştile nu sunt bune. Salman îşi va pierde probabil un ochi. Are nervi ai braţului secţionaţi. Ficatul a fost atins de cuţit şi este afectat”, a declarat Andrew Wylie.

UPDATE 03:00 Poliţia l-a identificat pe atacatorul lui Rushdie. Este vorba despre un tână de 24 de ani, Hadi Matar. Momentan poliţiştii nu au niciun motiv pentru atacul asupra scriitorului. Matar a intrat la eveniment ca orice alt participant, deşi mai multe voci critică măsurile de securitate, dar fiind faptul că Rushdie era ameninţat cu moartea de mai mulţi ani. 

Rushdie este în continuare în operaţie. El a primit rapid îngrijiri medicale de la un medic din publicul de la evenimentul care a avut loc la Chautauqua Institution. Ulterior, a fost transportat cu un elicopter la un spital local unde a intrat în operaţie. 

UPDATE 02:00 Agentul lui Salman Rushdie, Andrew Wylie, a spus că scriitorul este în viaţă şi este supus unei intervenţii chirurgicale. Dr. Martin Haskel a declarat că rănile lui Rushdie "sunt grave, dar vindecabile".

UPDATE 20.07„Suntem profund îngrijoraţi de vestea că fostul preşedinte al PEN America, Salman Rushdie, a fost atacat astăzi, chiar înainte de a susţine o prelegere la Chautauqua Institution din New York. Condamnăm atacul şi îi dorim însănătoşire grabnică", a declarat pe Twitter PEN International, o asociaţie a scriitorilor care apără libertatea de exprimare şi a presei.

"Ne confruntăm cu o situaţie de urgenţă. Nu putem oferi mai multe detalii în acest moment", a declarat purtătorul de cuvânt al Chautauqua Institution, contactat de Reuters, transmite Agerpres. 

UPDATE 19.55 Rita Landman, un medic endocrinolog care se afla în public a declarat pentru New York Times că Rushdie avea mai multe răni de înjunghiere, inclusiv una în partea dreaptă a gâtului şi că sub corpul său era o baltă de sânge. Landman a spus însă că părea să fie în viaţă. „Oamenii spuneau: «Are puls, are puls, are puls»“.

Un poliţist prezent la eveniment l-a arestat pe agresor, a anunţat poliţia. Persoana care îl intervieva pe Rushdie a suferit, la rândul său, o uşoară rană la cap.

„A fost doar un atacator”, a declarat, la rândul său Elisabeth Healey, în vârstă de 75 de ani, care se afla în public. „Era îmbrăcat în negru. Avea o haină neagră largă pe el. A alergat cu viteza fulgerului spre el (spre Rushdie, n.r.).”

Mai mulţi martori au spus că atacatorul a reuşit să ajungă cu uşurinţă la scriitor, alergând pe scenă şi apropiindu-se de el din spate.

„A existat o eroare uriaşă de securitate”, a spus  un bărbat care a asistat la atac. „A fost înfricoşător faptul că cineva s-a putut apropia atât de mult fără nicio intervenţie.”

UPDATE 19.18 Potrivit Poliţiei newyorkeze, Salamn Rushdie a fost înjunghiat în zona gâtului.

UPDATE 19.00 Rushdie a fost dus la spital cu un elicopter medical, potrivit imaginilor video din zonă.  Chautauqua Institution se află într-o zonă rurală din vestul New Yorkului, cunoscută pentru seria de prelegeri de vară. Salman Rushdie a mai susţinut prelegeri la evenimente organizate de această instituţie.

Evenimentul de vineri, denumit „Salman Rushdie & Henry Reese”, făcea parte dintr-o serie despre „redefinirea căminului american” în secolul 21, scrie News.ro.

Evenimentul era organizat în parteneriat cu City of Asylum, un program de rezidenţiat pentru scriitorii care trăiesc în exil sub ameninţarea persecuţiei.

Scriitorul Salman Rushdie este cetăţean britanic de origine indiană, dar trăieşte în SUA de 20 de ani.

UPDATE 18.50 Potrivit presei americane, Salman Rushdie a fost înjunghiat. Autorul atacului a fost reţinut. Deocamdată nu sunt detalii clare despre starea scriitorului britanic.

Imediat după atac, Rushdie a fost înconjurat rapid de un grup mic de oameni care i-au ridicat picioarele, probabil pentru a-i trimite mai mult sânge înspre torace.

***

Un reporter de la Associated Press a văzut cum un bărbat a urcat pe scena de la Chautauqua Institution şi a început să-l lovească sau să-l înjunghie pe Rushdie,  în timp scriitorul tocmai era prezentat publicului. Scriitorul a căzut la podea, iar atacatorul a fost reţinut, scrie AP.

Cartea lui Rushdie „Versetele satanice” a fost interzisă în Iran din 1988, deoarece mulţi musulmani consideră că este o blasfemie. Un an mai târziu, liderul acum mort al Iranului, ayatollahul Ruhollah Khomeini, a emis o fatwa, sau edict, prin care cerea moartea lui Rushdie.

O recompensă de peste 3 milioane de dolari a fost oferită şi pentru oricine îl ucide pe Salman Rushdie.

salman rushdie foto epa efe

Salman Rushdie Foto EPA EFE (arhivă)

Guvernul iranian s-a distanţat de mult de decretul lui Khomeini, dar sentimentul anti-Rushdie a persistat. În 2012, o fundaţie religioasă iraniană semi-oficială a ridicat recompensă pentru Rushdie de la 2,8 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari.

Salman Rushdie a respins acea ameninţare în acel moment, spunând că nu există „nicio dovadă” că oamenii ar fi interesaţi de recompensă.

În acel an, Rushdie a publicat un volum de memorii, „Joseph Anton”, despre fatwa prin care i se cerea moartea.

Salman Rushdie a vizitat şi România, în 2009 fiind chiar invitat în redacţia Adevărul.

Salman Rushdie foto adevarul
Salman Rushdie foto adevarul
SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite