Donald Trump a invocat „Al Cincilea Amendament” de 440 de ori în timpul audierilor din New York. Care a fost singura întrebare la care a răspuns

0
0
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Fostul preşedinte american Donald Trump a invocat, miercuri, în timpul audierilor din New York,  de cel puţin 440 de ori dreptul de a nu-i răspunde la întrebări procuroarei Letitia James, pe baza celui de-al 5-lea amendament al Constituţiei SUA, relatează mass-media americane citate joi de AFP, potrivit Agerpres.

Donald Trump a fost interogat, miercuri, pe parcursul a mai multor ore la Manhattan în biroul celei magistratei Letitia James, o afro-americană aleasă din rândurile democraţilor. 

Procuroarea cercetează din anul 2019 procesul civil ale grupului Trump Organization cu privire la suspiciunile de fraude fiscale şi financiare. 

Potrivit unuia dintre avocaţii lui Trump, Ron Fischetti, citat de postul NBC, singurul răspuns al fostului preşedinte a fost cel cu privire la numele său. 

Conform unei alte surse, Donald Trump a invocat în cadrul acestei audieri de 440 de ori dreptul de a nu răspunde, invocând al 5-lea amendament al Constituţiei SUA, care permite oricărui inculpat să păstreze tăcerea pentru a nu se auto-incrimina. 

De asemenea, şi Washington Post a scris, pe baza relatării unei alte surse care a dorit să-şi păstreze anonimatul, având în vedere confidenţialitate audierii sub jurământ, că fostul preşedinte republican al SUA a ales de 440 de ori să nu răspundă întrebărilor magistratei despre companiile sale, valoarea patrimoniului şi datoriile sale financiare. 

„Acelaşi răspuns”, adică dreptul constituţional de a păstra tăcerea, a afirmat sistematic Trump după fiecare întrebare, conform Washington Post. 

La sosirea sa la audiere, Trump a publicat pe reţeaua sa de socializare Truth Social un mesaj ironic la adresa magistratei, care stă într-un „birou somptuos, magnific şi scump (...), frumoase condiţii de muncă în timp ce oamenii se omoară la New York şi ea îşi dedică timpul şi energia încercând să-l prindă pe Trump”. 

Ajuns, marţi seară, la New York pentru această audiere, Trump a afirmat într-un alt mesaj publicat pe Truth Social: „O văd mâine pe procuroarea generală rasistă pentru continuarea celei mai mari vânători de vrăjitoare din istoria SUA (...) Marea mea companie, şi eu însumi, suntem atacaţi din toate părţile. O Republică bananieră”, a notat Trump, care nu elimină posibilitatea de a candida din nou în anul 2024 după ce a fost înfrânt în 2020 la alegerile prezidenţiale în faţa democratului Joe Biden. 

Ancheta pare să nu aibă legătură cu percheziţia realizată de FBI, luni, la reşedinţa lui Donald Trump de la Mar-a-Lago, unde nu se ştie ce au căutat autorităţile, posibil dovezi incriminatoare despre documente confidenţiale păstrate de fostul preşedinte după ce şi-a încheiat mandatul. 

SUA


Ultimele știri
Cele mai citite