Romney: „Palestinienii nu sunt interesaţi de pace“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comentariile lui Mitt Romney au stârnit controverse FOTO: Reuters
Comentariile lui Mitt Romney au stârnit controverse FOTO: Reuters

Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite ale Americii, Mitt Romney a spus despre  palestinieni că nu îşi doresc încheierea păcii cu israelienii şi scopul acestui proces de pace ar fi inutil.

Înregistrarea cu aceste comentarii a fost făcută în cadrul unei întâlniri private a candidatului republican cu un grup de finanţatori, adunaţi la reşedinţa lui Marc Leder, preşedintele unei companii de private equity.  În primele înregistrări publicate în presă, Romney a acuzat 47% din populaţia ţării că evită plătirea de taxe, că depinde de guvern, că se victimizează şi a spus că i-ar putea ignora pentru că nu i-ar susţine candidatura.

În ultima parte a înregistrării, dezvăluită de publicaţia de stânga „Mother Jones“, Romney face aceleaşi evaluări aspre cu privire la politica externă.

„Din acest punct de vedere am două perspective. Una dintre ele se referă la palestinienii care nu au niciun interes în încheierea păcii şi cealaltă este că această cale spre pace este aproape de neconceput“, a precizat Romney. 

„Observ că palestinienii nu vor pacea din motive politice, orientate spre distrugerea şi eliminarea Israelului. Şi, referitor la aceste probleme spinoase, consider că nu mai există cale de ieşire. Şi ceea ce mai rămâne de făcut este să speri la un anumit grad de stabilitate, dar să recunoşti că viziunea aceasta va rămâne o problemă nerezolvată. Ne confruntăm cu aceeaşi situaţie în China şi în Taiwan“, a afirmat Romney.

„Sunt de acord că în momentul de faţă avem o potenţială situaţie volatilă, dar sperăm că într-un fel sau altul se va întâmpla ceva şi se va rezolva. Nu mergem la război pentru a încerca să soluţionăm această problemă. Pe de altă parte, am primit un apel telefonic de la un fost secretar de stat. Nu voi menţiona persoana exactă, dar mi-a comunicat că există o perspectivă pentru un acord între palestinieni şi israelieni după alegerile electorale din Palestina“, a spus candidatul republican. 

„Afirmaţiile lui sunt îngrijorătoare“

Aceste comentarii au determinat reacţii din partea comunităţii musulmane, a republicanilor arabi şi chiar din partea oficialilor din campania electorală a lui Romney.

„Aceste comentarii sunt dezamăgitoare. În primul rând sunt foarte inexacte şi consolidează doar convingeri eronate despre conflict“, a declarat pentru „The Huffington Post“ un activist musulman conservator ce face parte din campania candidatului republican. 

„Mai mult decât atât, consider că a subliniat nevoia musulmanilor americani de a se implica atât în campania lui Romney, cât şi în cea a preşedintelui Obama, privind o serie de probleme. Ar putea consolida convingerile unor votanţi că Romney nu a cercetat problema sau nu este informat corect cu privire la problemele dificile privitoare la procesul păcii din Orientul Mijlociu“, a adăugat sursa citată de„The Huffington Post“.

Cinismul despre statutul procesului de pace este larg împărtăşit de specialiştii din domeniul politicii externe. Dar remarcile aspre despre palestinieni sunt mult mai dure decât ceea ce Romney a susţinut  public. 

„Este îngrijorător. În campania sa, Mitt Romney a susţinut că una dintre priorităţile sale de bază ca preşedinte este de a desemna un coordonator pentru Orientul Mijlociu, care să supravegheze totul, şi nu un trimis special. În plus, a declarat că în calitate de preşedinte, prima sa vizită o va face Israelului. Ceea ce îmi transmite ideea că Orientul Mijlociu ar fi o prioritate de vârf pentru el“, a explicat Randa Fahmy Hudome, un fost oficial al administraţiei Bush şi conducător al republicanilor arabi. 

Spre deosebire de unii membri marcanţi ai Partidului Republican, Romney nu a avut o relaţie controversată cu comunitatea musulmană. Dar comentariile sale au crescut în agresivitate în timpul carierei politice şi a campaniei sale electorale, săptămâna trecută criticând orice oficial american care înainta scuze pentru filmuleţul anti-islamic „Inocenţa musulmană“.

Romney s-a confruntat cu critici numeroase după ce l-a acuzat pe preşedinte că s-a arătat înduioşat de protestele de la ambasadele americane din Libia şi Egipt. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite