VIDEO Romney încearcă să-şi justifice afirmaţiile, dar nu-şi cere scuze: „Nu a fost cea mai elegantă exprimare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney a ţinut o conferinţă în care a încercat să-şi justifice declaraţiile din luna mai Foto Reuters
Mitt Romney a ţinut o conferinţă în care a încercat să-şi justifice declaraţiile din luna mai Foto Reuters

Mitt Romney a ţinut o conferinţă de presă în California, organizată în mare grabă, pentru a atenua din consecinţele unei înregistrări din cadrul unei strângeri private de fonduri din luna mai, când a spus despre 47% din cetăţeni că sunt „dependenţi de guvern“.

Candidatul republican la Casa Albă s-a apărat precizând că afirmaţiile sale „nu au fost tocmai elegante“.

Sunt sigur că pot să fac să sune mai bine declaraţiile respective“, a declarat acesta la conferinţa de presă. Romney a adăugat că înregistrarea nu prezintă decât o mică parte din discursul său şi că nu cuprinde comentariile întregi despre responsabilitate personală şi rolul guvernului în societate.

„Vorbesc despre un proces politic de a atrage oamenii în campania mea, care se bazează  pe a-i ajuta pe oameni să-şi asume o mai mare responsabilitate. Până la urmă, este vorba despre o întrebare privind direcţia spre care se îndreaptă ţara.

Credeţi că o societate în care rolul central îl are guvernul aduce din ce în ce mai multe beneficii? Sau mai degrabă credeţi într-o societate liberă, în care oamenii sunt capabili să îşi urmeze visurile?“, a întrebat Romney, citat de „Politico“.

Astfel, Romney a răspuns furorilor create de o înregistrare de la o strângere de fonduri cu uşile închise, (la care fiecare participant a contribuit cu 50.000 de dolari), în cadrul căreia şi-a împărtăşit opiniile cu privire la cei 47% din votanţi, care îl susţin pe Obama şi pe care îi numeşte neplătitori de taxe şi atât de dependenţi de guvern, încât sunt legaţi de votul pentru Barack Obama în noiembrie.

Există 47% de americani care îl susţin, care sunt dependenţi de guvern, care cred că sunt victime, care cred că statul are responsabilitatea de a avea grijă de ei, care cred că au dreptul la asistenţă medicală, la hrană, la locuinţă“, spune Romney în filmarea surprinsă fără ştirea sa.

Publicaţia „Mother Jones“, cunoscută pentru opiniile sale de stânga, a postat videoclipul pe site, spunând că datează din 17 mai, de la o strângere de fonduri din Boca Raton, casa investitorului Marc Leader, unde presa nu avea acces.

Mitt Romney nu vrea decât să ajute americanii care se zbat în economia lui Obama“, l-a justificat Gail Gitcho, directorul de comunicare din campania lui Romney.

„Aşa cum a afirmat în tot acest an, Romney este îngrijorat de numărul tot mai mare al celor dependenţi de guvern, inclusiv de numărul record de oameni care depind de ajutoarele de mâncare, de proporţia de unul din şase americani aflaţi în stadiul de sărăcie şi este îngrijorat de cele 23 de milioane de americani care încearcă să-şi găsească un loc de muncă“, adăugat el.

Filmarea a atras imediat păreri negative din partea susţinătorilor lui Obama, care au catalogat ca „şocant“ modul deloc flatant în care Romney a descris jumătate dintre locuitorii naţiunii.

Este şocant că un candidat la preşedinţia Statelor Unite le-a spus unor bogătaşi, în spatele uşilor închise, că jumătate dintre americani se cred victime dependente de ajutoare şi care nu sutn dispuse să-şi asume responsabilitatea pentru vieţile lor. Este dificil să vrei să fii preşedinte pentru toţi americanii, când ai şters cu dispreţ jumătate din naţiune“, a comentat managerul de campanie al lui Obama, într-un comunicat.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite