VIDEO Înregistrarea care l-ar putea costa alegerile pe Romney: ce crede cu adevărat despre jumătate dintre americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Acuzaţiile lui Mitt Romney vizează cetăţenii americani  FOTO Reuters
Acuzaţiile lui Mitt Romney vizează cetăţenii americani  FOTO Reuters

În timpul unei strângeri private de fonduri de la începutul acestui an, candidatul republican la preşedinţia SUA, Mitt Romney, a spus unui mic grup de contribuitori bogaţi ceea ce crede cu adevărat despre susţinătorii preşedintelui Barack Obama. El i-a caracterizat pe aceşti americani ca pe nişte profitori care nu plătesc impozitele, care nu îşi asumă reponsabilitatea pentru vieţile lor şi care cred că statul ar trebui să aibă grijă de ei.

Întrebat cum crede că va triumfa la alegerile din noiembrie, Romney a răspuns: „Există un procent de 47% care va vota pentru preşedinte, indiferent de ce se va întâmpla. În regulă, sunt 47% care îl susţin, care sunt dependenţi de guvern, care cred că sunt victime, care cred că statul are responsabilitatea de a avea grijă de ei, care cred că au dreptul la asistenţă medicală, la hrană, la locuinţă.

Este adevărat, iar guvernul ar trebui să le ofere toate aceste lucruri. Ei vor vota pentru acest preşedinte, indiferent de ce se întâmplă. Aceştia sunt oamenii care nu plătesc niciun impozit pe venit“, dezvăluie „Mother Jones“.

„Datoria mea este să nu mă îngrijorez din cauza acestor oameni. Nu îi voi convinge niciodată că trebuie să-şi asume reponsabilitatea şi să se îngrijească de vieţile lor“, a adăugat Romney.

Mother Jones, publicaţie binecunoscută pentru opiniile sale de stânga, a intrat în posesia înregistrării video cu Romney la cina pentru strângerea de fonduri, în cadrul căreia candidatul republican a discutat despre strategia sa de campanie şi despre ideile de politică externă  într-o altă manieră decât cea oficială.

Pentru a proteja identitatea surselor care au furnizat înregistrarea, o parte din imagini au fost blurate. Romney a confirmat autenticitatea informaţiilor şi a susţinut o conferinţă de presă în care a încercat să-şi explice afirmaţiile.

La eveniment Romney a avut momente în care a depăşit limitele de campanie familiare. Descriind istoria familiei sale, el a glumit pe seama tatălui său, spunând că „dacă ar fi avut părinţi mexicani, aş fi avut o şansă mai mare de a câştiga alegerile“.

Susţinând că este un milionar care şi-a câştigat averea singur, acesta a insistat asupra faptului că nu a moştenit nimic. „Există o percepţie. «S-a născut cu lingură de argint, nu are nimic de câştigat.» Sincer, m-am născut cu o asemenea lingură, care este cel mai mare cadou pe care îl pot avea: acela de a mă naşte în SUA“.

Întrebat de ce nu îl acuză pe Obama că e corupt, republicanul a dezvăluit gândirea internă a campaniei sale şi a spus că el şi ajutoarele sale evită să-l acuze pe preşedinte de teamă că îi vor alunga pe independenţii care au votat pentru Obama în 2008. 

 „Vorbim cu alegătorii din întreaga ţară cu privire la percepţii lor. Încercăm să atragem un procent de 5, 6 sau 7% din cei care au votat pentru Obama în urmă cu patru ani. Dacă îi întrebi «Crezi că Barack Obama este un eşec?», o majoritate covârşitoare va spune nu.

Dacă îi întrebi «Sunteţi dezamăgiţi că politicile lui nu au funcţionat?», atunci vor răspunde cu da. Pentru că au votat cu el, nu vor să li se spună că au greşit, că el este băiatul rău care a făcut lucruri rele şi că e corupt. Acei oameni pe care încercăm să-i aducem de partea noastră vor să creadă că au făcut ce trebuia, doar că preşedintele nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor.

 Aceste persoane sunt cele care au votat cu el şi nu sunt de acord cu noi, republicanii. Lucrurile care ne animă pe noi nu sunt lucrurile care îi animă şi pe ei. Cel mai bun succes al nostru este faptul că oamenii sunt dezamăgiţi de preşedinte.

A spus că va ţine şomajul sub 8%. 50% din cei care termină o şcoală nu îşi găsesc locuri de muncă. 50% din cei înscrişi la şcoală nu reuşesc să absolvească. Astfel de lucruri le pot spune audienţei, iar oamenii îşi vor da seama şi îmi vor da dreptate“, a pledat Romney.

 (Notă: Obama nu a promis că va ţine rata şomajului sub 8%, şi nici nu este adevărat că 50% dintre absolvenţi nu sunt şomeri).

Pentru a-şi asigura ascultătorii în legătură cu siguranţa campaniei şi a consilierilor săi, Romney a subliniat faptul că mulţi dintre ei au lucrat pentru prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. „Am o echipă extraordinară şi consultanţi de succes ce au făcut înconjurul lumii“.

Atunci când unul dintre participanţi afirmă că este dezamăgit că Romney nu-l atacă pe Obama cu suficientă putere intelectuală, acesta mormăie că în traseul campaniei sale nu e loc pentru astfel de argumente intelectuale şi detaliate.

„Ei bine, am scris o carte care stabileşte punctul meu de vedere pentru ceea ce ar trebui să se întâmple în ţară, iar oamenii care sunt fascinaţi de politică vor citi cartea. Trebuie să spun că nu cred că acest lucru va avea un impact semnificativ asupra electoratului. Cred că dezbaterile vor avea un impact mai mare“.

Romney, care a vorbit cu încredere pe tot parcursul evenimentului şi părea destul de familiar cu grupul, a insistat că alegerea sa ar duce la creştere economică, iar pieţele ar reacţiona favorabil dacă şansele sale din toamnă ar fi previzibile.

„Probabil ei se uită la ceea ce spun sondajele. În cazul în care va fi evident că voi câştiga, pieţele vor fi fericite. În cazul în care preşedintele va părea că va câştiga, pieţele nu ar trebui să fie prea fericite. Depinde, desigur, despre ce pieţe este vorba, despre ce tipuri de marfă, însă opinia mea este că vom câştiga pe 6 noiembrie. Vom vedea capitalul venind înapoi, însă dacă preşedintele va fi reales, nu ştiu ce se va întâmpla “. 

„În cadrul acestui grup de milionari el s-a simţit liber să vorbească despre ce crede cu adevărat, ceea ce nu ar îndrăzni să spună în public. A afişat un grad ridicat de dezgust pentru aproape jumătate din cetăţenii săi, catalogând alegătorii lui Obama ca fiind „paraziţi“ ai societăţii, care nu contribuie cu nimic.

Republicanul a explicat că nu putea rosti aceste cuvinte dure în public, pentru a nu insulta alegătorii independenţi care l-au susţinut pe Obama în 2008 şi de care el are acum nevoie“, comentează publicaţia „Mother Jones“. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite