Roboți-ucigași în San Francisco. Când ar vrea poliția să-i utilizeze

0
Publicat:

Administrația orașului american San Francisco vrea să îi autorizeze pe polițiști să folosească roboți-ucigași, ca ”o soluție de ultimă instanță” în lupta împotriva criminalității extreme.

Consiliul municipal al orașului San Francisco a fost de acord cu această decizie care prevede folosirea de către forțele de ordine a unor roboți capabili să ucidă în caz de atac terorist sau crime în masă, informează AFP, preluat de Agerpres. Aceste tipuri de atac sunt foarte frecvente în oraș.

O decizie definitivă urmează să aibă loc pe 6 decembrie.

Contestatarii măsurii se tem de o escaladare a violențelor polițiste.

"Utilizarea de roboţi în situaţii potenţial sângeroase este o soluţie de ultimă instanţă", a spus șeful poliţiei din San Francisco, William Scott.

El a adăugat că ”trăim într-o epocă în care violenţa în masă devine mai frecventă. Avem nevoie de această opţiune pentru a salva vieţi, în cazul în care acest gen de tragedie s-ar produce în oraşul nostru".

Ordinul de folosire a roboților ar urma să fie dat de doi ofițeri de rang înalt. Poliţia din San Francisco deţine mai mulţi roboţi capabili să facă față în caz de ”alerte cu bombă, cu materiale periculoase sau altor incidente în care poliţiştii trebuie să păstreze distanţa înainte de a securiza locurile".

Robot pentru manipularea bombelor FOTO Shutterstock
Robot pentru manipularea bombelor FOTO Shutterstock

Dacă va fi luată, decizia ar permite roboților fie plaseze încărcături explozive capabile să "neutralizeze sau să dezorienteze un suspect violent înarmat sau periculos care ameninţă să curme vieţi", se arată într-un comunicat al poliției.

"Roboţi echipaţi în acest fel vor fi utilizaţi doar pentru a salva vieţi nevinovate", au dat asigurări reprezentanții poliției.

"Aceasta este o politică oribilă şi exact opusă modului în care poliţia ar trebui să utilizeze roboţii", a fost de părere Paul Scharre, vicepreşedintele Centre for a New American Security, un grup de reflecţie cu sediul la Washington.

"Avantajul roboţilor este de a crea mai multă distanţă între forţele de ordine şi o ameninţare, anume pentru ca ea să nu trebuiască să recurgă la forţa letală", a adăugat el, subliniind că poliţiştii pot utiliza numeroase mijloace pentru a neutraliza un atacator fără a-l ucide, printre care grenade de tip flashbang, pistoale taser şi gaze lacrimogene.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite