SUA ar putea desemna Grupulul de mercenari Wagner ca organizație teroristă străină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Administrația președintelui american Joe Biden ia în considerare desemnarea grupului paramilitar Wagner ca organizație teroristă străină, pe fondul eforturilor continue de a impune Rusiei sancțiuni pentru războiul din Ucraina, a declarat un oficial american, relatează CNN.

Prigojin cere liber pentru angajaţi pentru a fi antrenați de gruparea Wagner FOTO Profimedia
Prigojin cere liber pentru angajaţi pentru a fi antrenați de gruparea Wagner FOTO Profimedia

Nu a fost luată nicio decizie finală și nu este clar cât de departe este administrația de a putea face această desemnare, având în vedere procesul legal laborios în luarea acestei decizii, a explicat oficialul.

Grupul Wagner este o companie privată de mercenari care a fost puternic implicată în luptele din Ucraina. Grupul este adesea descris ca trupele neoficiale ale președintelui Vladimir Putin.

Grupul a fost fondat oligarhul rus Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul” lui Putin.

Grupul este deja sancționat de SUA, dar administrația Biden își propune să-l eticheteze drept organizație teroristă, pe fondul presiunilor – atât din partea ucrainenilor, cât și din partea Congresului – de a declara Rusia drept stat sponsor al terorismului din cauza invaziei Ucrainei și a atacurilor constante asupra populaţiei civile.

"Bucătarul lui Putin" le cere companiilor să le dea liber angajaţilor pentru a fi antrenaţi de grupul Wagner

Oligarhul rus Evgheni Prigojin, cunoscut şi sub porecla de "Bucătarul lui Putin", al cărui grup de mercenari Wagner a jucat un rol proeminent în conflictul din Ucraina, a cerut întreprinderilor ruse să le dea liber angajaţilor pentru a se putea antrena în taberele grupului militar privat, relatează CNN.

Într-un comunicat al grupului său Concord, Prigojin spune că "mulţi miliţieni voluntari, în special din regiunile Belgorod şi Kursk, fac în prezent pregătire militară în bazele Wagner. Din păcate, unele întreprinderi în care lucrează aceşti voluntari îi împiedică să-şi ia concediu pe termen scurt în scopul antrenării", arată el.

Prigojin, unul dintre apropiaţii lui Vladimir Putin, nu se fereşte să critice unele aspecte ale funcţionării statului rus. El spune că aceste companii sunt "de stat, deţinute de mari jucători din mediul de afaceri, care locuiesc departe de regiunile Kursk şi Belgorod (de obicei undeva la Moscova)".

"Consideraţi că acesta este un apel deschis către proprietarii marilor afaceri ai căror angajaţi încearcă să obţină o pregătire care să le permită să îşi apere patria. Vă rugăm să fiţi amabili şi să nu mai împiedicaţi membrii voluntari ai miliţiei să obţină concediu pentru formarea militară; în caz contrar, numele întreprinderilor dumneavoastră, numele directorilor şi ale altor şefi vor fi făcute publice", a ameninţat el.

Evgheni Prigojin, notează CNN, a adoptat un ton din ce în ce mai populist pe măsură ce conflictul cu Ucraina s-a prelungit, acuzând părţi ale establishmentului rusesc de sprijin insuficient pentru armata rusă şi criticând adesea Ministerul Apărării pentru slaba organizare.

Firma sa de mercenari, considerată adesea rezervorul neoficial de trupe al lui Putin, a fost puternic implicată în luptele din Ucraina, dar a operat la nivel global de la crearea sa, în 2014. Grupul a fost acuzat de crime de război în Africa, Siria şi Ucraina.

În lumePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite