Procurorul care îl anchetează pe Hunter Biden, fiul preşedintelui SUA, va avea statut special

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Merrick Garland, procurorul general al SUA, cu atribuţii de ministru al justiţiei, i-a acordat vineri statutul de procuror special lui David Weiss, cel care îl acuză de mai multe infracţiuni pe Hunter Biden, fiul preşedintelui american Joe Biden, informează Reuters.

Hunter Biden
Hunter Biden a lucrat ca lobbyist, avocat și consultant. Foto: Getty Images (Arhivă)

Weiss fusese numit ca procuror federal pentru statul Delaware de fostul preşedinte republican Donald Trump şi şi-a păstrat funcţia sub preşedinţia democratului Biden, scrie Agerpres.

Republicanii îl acuză pe Joe Biden că a profitat de pe urma afacerilor din Ucraina şi China ale fiului său Hunter şi ameninţau cu declanşarea unei proceduri de inculpare (impeachment) împotriva preşedintelui.

Hunter Biden, în vârstă de 53 de ani, a lucrat ca lobbyist, avocat, consultant şi bancher de investiţii; el a recunoscut că a luptat cu dependenţa de alcool şi droguri.

Casa Albă continuă să susţină că preşedintele nu a fost implicat în afacerile lui Hunter şi că acuzaţiile sunt „teorii nebuneşti ale conspiraţiei"; republicanii nu au publicat până acum dovezi, iar Weiss nu a reuşit să vină cu probe după câţiva ani de anchetă.

Procurorul îl acuză pe fiul preşedintelui că nu a plătit impozite pentru venituri din 2017 şi 2018 şi că a deţinut ilegal o armă de foc în timp ce era dependent de droguri.

Un judecător federal a respins luna trecută un acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru infracţiunea minoră legată de arme, în schimbul renunţării la dosarul pentru evaziune fiscală. După numirea de vineri, Weiss a declarat că Hunter va ajunge probabil la proces.

Un sondaj Reuters/Ipsos arăta în iunie că jumătate din americani, respectiv 75% din republicani şi 33% din democraţi, consideră că procurorul i-a aplicat lui Hunter Biden un tratament preferenţial, însă majoritatea celor chestionaţi susţin că asta nu le va influenţa decizia de vot la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Weiss este al treilea procuror cvasi-independent numit de Garland în dosare sensibile politic.

Cel mai cunoscut este procurorul special Jack Smith, care a instrumentat două dosare împotriva lui Trump - unul pentru încercarea de a răsturna rezultatul alegerilor prezidenţiale din 2020, când a fost învins de Biden, şi altul pentru deţinerea ilegală de documente secrete luate la plecarea de la Casa Albă.

Un alt procuror special, Robert Hur, anchetează o posibilă gestionare defectuoasă a documentelor secrete de către Joe Biden, la încheierea mandatului său de vicepreşedinte, în 2017. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite