Premieră mondială. Un F-16 a fost pilotat timp de 17 ore de un soft bazat pe inteligență artificială

0
Publicat:

Un moment istoric a fost înregistrat în aviația militară internațională, după ce a fost folosit un software bazat pe inteligență artificială pentru pilotarea unui avion F-16 al Statelor Unite. Acesta a funcționat timp de 17 ore, fiind o reușită în domeniul aviației militare.

Avionul X-62A VISTA FOTO Forțele Aeriene Americane
Avionul X-62A VISTA FOTO Forțele Aeriene Americane

Inițial, algoritmul a fost testat prin efectuarea de decolări și aterizări, după care a fost simulată lupta cu diferiți adversari. Software-ul avionului îi permite inclusiv să imite caracteristicile altor aparate de zbor, scrie Yahoo News.

X-62A VISTA nu este un avion F-16 obişnuit. El a fost dezvoltat special pentru Școala de Pilotaj a Forțelor Aeriene Americane.

Statele Unite nu sunt singurele care vor să dezvolte astfel de avioane. Marea Britanie, Italia și Japonia intenționează și ele să creeze aeronave, care să folosească algoritmi în locul piloților. Acestea ar putea intra în serviciu la mijlocul anilor 2030.

Colaborare pentru dezvoltarea unui avion performant

Japonia va colabora cu Marea Britanie și Italia pentru a dezvolta un avion de vânătoare de nouă generație până în 2035, scrie Ziare.com. Asta în contextul în care Japonia încearcă să își consolideze strategia de apărare pe fondul tensiunilor geopolitice.

Ministerul britanic al apărării a declarat într-un comunicat din decembrie anul trecut că speră să dezvolte avionul de luptă cu diverse capabilități avansate, cum ar fi arme de ultimă oră, sisteme de date inovatoare și senzori avansați. Există, de asemenea, speranța că ar putea funcționa cu aeronave fără echipaj și să fie „compatibil” cu alte avioane de luptă NATO.

Lucrările la dezvoltarea noului avion sunt deja în curs de desfășurare, cu scopul de a crea o aeronavă de luptă care să zboare rapid, dar să rămână nedetectabilă, să folosească senzori avansați și chiar inteligență artificială pentru a ajuta pilotul uman atunci când acesta este copleșit sau este supus unui stres extrem.

De asemenea, avionul ar putea fi pilotat fără intervenția pilotului, dacă este necesar, și ar putea fi capabil să tragă rachete hipersonice.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite