Meditaţia dă rezultate în tratamentul stresului extrem

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concentrarea asupra unui obiect sau a unei idei induce o stare de calm şi de linişte
Concentrarea asupra unui obiect sau a unei idei induce o stare de calm şi de linişte

Meditaţia poate fi la fel de eficace pentru tratarea victimelor stresului post-traumatic  - PTSD - ca şi terapiile folosite în prezent. Aceasta este concluzia unui studiu la care au participat soldaţi americani  şi care a fost publicat în „Lancet Psychiatry“.

O astfel de tulburare PTSD survine după un eveniment traumatic major precum moartea, ameninţarea morţii, răni grave sau agresiuni sexual, potrivt AFP preluat de agerpres.ro.

Principalele simptome sunt amintiri repetitive şi invazive ale evenimentului, coşmaruri, evitarea tuturor elementelor  - locuri, situaţii - care reamintesc traumatismul, stare de iritabilitate sau de depresie.

Starea de stres post-traumatic apare frecvent la victimele atentatelor şi la soldaţi. Printre tratamentele folosite în prezent, terapia prin expunere este cea mai frecvent utilizată şi constă în expunerea graduală a persoanei care suferă de PTSD la situaţii, locuri, imagini senzaţii, zgomote, mirosuri şi amintiri asociate cu evenimentul traumatic, pentru a „obişnui organismul să nu mai reacţioneze atât de intens la elementele care îi reamintesc trauma şi să renunţe la a evita anumite context“. Dar această tehnică este dificilă pentru victimele PTSD, iar un procent cuprins între 30% şi 45% din pacienţi abandonează tratamentul, potrivit ace4leiaşi surse.

Cercetători din trei universităţi americane au testat practica meditaţiei prin intermediul unui studiu la care au participat 203 de foşti soldaţi americani cu PTSD.

Soldaţii, atât bărbaţi cât şi femei, au fost repartizaţi în trei grupe: una a practicat meditaţia, cea de-a doua, terapia prin expunere, iar cea de-a treia a participat la un curs teoretic despre stresul post-traumatic.

Un procent de 60% din soldaţii care au practicat 20 de minute de meditaţie în fiecare zi au observat o ameliorare semnificativă a simptomelor şi au reuşit, într-un număr mai mare, să ducă studiul la capăt, prin comparaţie cu grupul care a urmat terapia prin expunere.

Poate fi practicată individual

Meditaţia presupune concentrarea asupra unui obiect sau idei pentru a atinge starea de deplină conştiinţă, calmul şi liniştea.

„Meditaţia poate fi practicată individual, aproape în orice loc şi în orice moment, fără utilizarea unui echipament specializat sau asistenţă personalizată“, afirmă Sanford Nidich, autorul principal al studiului.

„În faţa problemei în creştere a stresului post-traumatic în Statele Unite, Marea Britanie şi în alte locuri din lume, terapiile alternative precum meditaţia trebuie să facă parte din opţiunile puse în aplicare de autorităţile din domeniul sănătăţii“, mai spune acesta.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite