Greșeala de 100 de miliarde de dolari a robotului de inteligență artificială Bard, de la Google

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Google caută modalități de a-i asigura pe oameni că este încă în frunte în cursa pentru cea mai bună tehnologie de inteligență artificială.

Google Bard
Google Bard

Un anunț publicitar conceput pentru a prezenta noul său robot de inteligență artificială a arătat că acesta a răspuns incorect la o întrebare.

Acțiunile companiei-mamă Alphabet s-au prăbușit  miercuri cu peste 7%, reducând valoarea de piață a firmei cu 100 de miliarde de dolari, potrivit bbc.com.

În promovarea robotului, cunoscut sub numele de Bard, care a fost lansată luni pe Twitter, acesta a fost întrebat ce să spună unui copil de nouă ani despre descoperirile făcute de telescopul spațial James Webb.

Acesta a oferit răspunsul că telescopul a fost primul care a fotografiat o planetă din afara sistemului solar al Pământului, când, de fapt, această piatră de hotar a fost revendicată de European Very Large Telescope în 2004 - o greșeală remarcată rapid de astronomi pe Twitter.

"De ce nu ați verificat acest exemplu înainte de a-l distribui?" Chris Harrison, cercetător la Universitatea Newcastle, a răspuns la tweet.

Investitorii au fost, de asemenea, dezamăgiți de o prezentare pe care compania a făcut-o despre planurile sale de a implementa inteligența artificială în produsele sale.

Google lansează un rival al ChatGPT numit Bard

Microsoft prezintă noul Bing cu puteri ChatGPT

ChatGPT, "ucigașul Google", stârnește o cursă a chatboturilor cu inteligență artificială

Google se află sub presiune încă de la sfârșitul anului trecut, când OpenAI, susținută de Microsoft, a dezvăluit noul software ChatGPT. Acesta a devenit rapid un succes viral pentru ușurința cu care a reușit să treacă examenele de la școlile de afaceri, să compună versuri de cântece și să răspundă la alte întrebări.

Săptămâna aceasta, Microsoft a declarat că o nouă versiune a motorului său de căutare Bing, care a rămas în urma Google de ani de zile, va folosi tehnologia ChatGPT într-o formă și mai avansată.

Deși investitorii au îmbrățișat impulsul pentru inteligența artificială, scepticii au avertizat că graba de a folosi această tehnologie ridică riscuri de erori sau de rezultate distorsionate, precum și probleme de plagiat.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că eroarea a evidențiat "importanța unui proces de testare riguros, lucru pe care îl demarăm săptămâna aceasta cu programul nostru Trusted Tester".

"Vom combina feedback-ul extern cu propriile noastre teste interne pentru a ne asigura că răspunsurile Bard îndeplinesc un standard ridicat de calitate, siguranță și rotunjime în ceea ce privește informațiile din lumea reală", au spus ei.

Luna trecută, Alphabet, compania mamă a Google, a eliminat 12.000 de locuri de muncă - aproximativ 6% din forța sa de muncă la nivel mondial - pe fondul disponibilizărilor de la o serie de giganți tehnologici de top.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite