Pilula de a doua zi nu provoacă avort. Autoritățile americane au clarificat prospectul unui cunoscut anticoncepțional

0
Publicat:

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a schimbat vineri prospectul anticoncepționalului de urgență (pilula de a doua zi), cunoscut sub numele de Plan B One-Step, pentru a clarifica faptul că pilula nu modifică cursul unei sarcini existente, relatează Reuters.

Planul B One-Step funcționează înainte de eliberarea unui ovul Foto: facebook/ Plan B Contraceptive
Planul B One-Step funcționează înainte de eliberarea unui ovul Foto: facebook/ Plan B Contraceptive

Într-o secțiune actualizată de întrebări și răspunsuri de pe site-ul său, la întrebarea: „Provoacă Plan B One-Step avortul”, FDA a răspuns: „Nu”.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat pilula Plan B în 1999,  și este disponibilă la ghișee pentru toată lumea, din 2013, împreună cu prospectul care include informații actualizate cu privire la mecanismul său de acțiune.

Acesta explică faptul că Planul B One-Step funcționează înainte de eliberarea unui ovul din ovar și, ca urmare, oprește sau întârzie de obicei eliberarea unui ovul.

Dacă a existat fertilizare, Plan B poate împiedica încorporarea unui ovul fertilizat în uter, dar dacă a ajuns deja în uter, pilula de a doua zi nu va funcționa.

Ingredientul-cheie al pilulei este un hormon sintetic numit levonorgestrel.

Contraceptivele de urgență sunt destinate utilizării în 72 de ore după actul sexual, dar au eficiența cea mai ridicată dacă sunt luate în primele 24 de ore.

Contracepția a suferit o presiune crescândă în Statele Unite, după ce, în iunie, Curtea Supremă a revocat hotărârea Roe v. Wade din 1973, care garanta dreptul constituțional la avort și le legaliza la nivel național.   

Guvernatorul Texasului spre exemplu, unde avorturile sunt interzise încă de la șase săptămâni de sarcină, fiind unul dintre cele mai stricte state din SUA, recomanda Plan B inclusiv victimelor violului din statul său.

„Vrem să sprijinim acele victime, dar și acele victime pot accesa imediat asistență medicală, precum și să o raporteze. Prin accesarea imediată a asistenței medicale, ele pot obține pilula Plan B, care poate împiedica apariția unei sarcini. În ceea ce privește raportarea către forțele de ordine, aceasta va asigura că violatorul este arestat și urmărit penal”, a spus guvernatorul Texasului Greg Abbott într-un interviu preînregistrat cu KXAS-TV și The Dallas Morning New.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite