Obama speră că acordul de securitate cu Afganistanul va fi semnat anul acesta, cu succesorul actualului lider afgan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Barack Obama speră că acordul cu Afganistanul va fi semnat anul acesta FOTO
Barack Obama speră că acordul cu Afganistanul va fi semnat anul acesta FOTO

Preşedintele SUA, Barack Obama, l-a anuntat pe omologul sau afgan, Hamid Karzai, ca retragerea trupelor americane din Afganistan ar urma sa se realizeze in cadrul acestui an. Casa Albă a transmis, totodată, că acordul bilateral de securitate, pe care Karzai a refuzat să-l parafeze, ar putea fi semnat de succesorul preşedintelui afgan, informeaza BBC.

În pofida unui refuz al actualului preşedinte afgan de a semna un acord bilateral de securitate cu SUA, Barack Obama a menţionat că acest obiectiv rămâne încă valabil.

„Presedintele Barack Obama a cerut Pentagonului să elaboreze planurile pentru retragerea trupelor militare în acest sfârşit de an”, a anunţat Casa Albă într-un comunicat. 

Hamid Karzai a refuzat să semneze un acord bilateral cu SUA, însă Wahingtonul menţionează că documentul ar putea fi semnat de succesorul preşedintelui afgan.

„Preşedintele Obama i-a spus domnului Hamid Karzai că, în contextul refuzului de semnare a acordului de securitate, Statele Unite vor lua măsuri suplimentare pentru o retragere totală a trupelor”, a informat Casa Albă.

Dezacordul dintre cei doi lideri asupra acordului bilateral de securitate (BSA) reprezintă cel mai recent impas între Washington şi preşedintele afgan, Hamid Karzai.

Dacă acordul ar fi semnat, acesta ar oferi protecţie legală pentru trupele americane şi de asemenea ar defini un plan de instruire al militarilor şi poliţiei afgane după anul 2014.

Statele Unite au trupe militare în Afganistan încă din anul 2001, după atentatele din septembrie de la World Trade Center. Militarii americani, împreună cu aliaţii afgani, au efectuat mai multe atacuri asupra talibanilor, dar s-au confruntat cu atacurile insurgenţilor.

Americanii susţin că o retragere a tuturor trupelor sale din Afanistan ar declanşa o destabilizare a ţării.


Citeşte şi:

Armata americană va rămâne mai mică decât a fost vreodată după al Doilea Război Mondial

Pentagonul a anunţat luni că va micşora efectivele armatei americane în asemenea măsură încât aceasta va ajunge la nivelul la care se afla înainte de al Doilea Război Mondial. Totodată, apărarea americană renunţă la avioanele de luptă A-10, va reduce beneficiile financiare ale soldaţilor şi va tăia cheltuielile, totul pentru a întruni ţina de buget pentru 2015.

Importanţa vizitei lui François Hollande în Statele Unite ale Americii

Pe 11 februarie 2014 a avut loc întâlnirea oficială dintre Preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi Preşedintele Statelor Unite, Barrack Obama. Pe parcursul discuţiilor au fost atinse mai multe subiecte cu o importanţă mare, precum Siria sau Iran, însă chiar şi aşa întâlnirea nu are o relevanţă geopolitică foarte mare.

Obama şi Putin au discutat despre acordul semnat de Ianukovici cu Opoziţia ucraineană. Protestatarii rămân în centrul Kievului

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, au avut vineri o discuţie telefonică în legătură cu situaţia din Ucraina, în care ambii au pledat pentru punerea „rapidă” în aplicare a acordului semnat de Putere şi de Opoziţie, relatează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite