O tânără a mințit pe TikTok că are cancer pentru a strânge donații. Ce sumă a reușit să obțină VIDEO

0
Publicat:

O tânără de 19 ani din statul american Iowa a fost acuzată că a înșelat sute de donatori cu peste 37.000 de dolari, mințind pe TikTok și GoFundme că se luptă cu cancerul pancreatic și că are o tumoare „de mărimea unei mingi de fotbal", a declarat poliția.

O tânără a mințit pe TikTok că are cancer pentru a strânge donații

Madison „Maddie" Russo a fost arestată pe 23 ianuarie pentru furt de gradul întâi, o infracțiune care se pedepsește în Iowa cu până la 10 ani de închisoare, potrivit Departamentului de Poliție din Eldridge.

Poliția a declarat că Russo s-a prefăcut că are cancer pancreatic în stadiul 2, leucemie acută limfoblastică, „și o tumoare de mărimea unei mingi de fotbal care i-a înfășurat coloana vertebrală".

Conform New York Post, escroaca acuzată și-a documentat lupta falsă împotriva cancerului pe TikTok și pe o pagină GoFundMe, prin intermediul căreia a strâns 37.303 dolari de la peste 439 de donatori nevinovați, au declarat oficialii.

image

În plus, Russo a ținut discursuri despre luptele ei inventate la Universitatea St. Ambrose, unde era studentă, și la Fundația Națională pentru Pancreas, o informație pe care organizația nonprofit cu sediul în Chicago a negat-o ca fiind „inexactă".

„Putem confirma că persoana în cauză nu a avut vreun contact cu National Pancreatic Cancer Foundation și nu a vorbit niciodată la niciunul dintre evenimentele noastre“, a declarat un purtător de cuvânt al organizației caritabile, potrivit Fox News.

Ce au găsit polițiștii la domiciliul tinerei

Atunci când poliția a executat un mandat de percheziție la apartamentul lui Russo din Bettendorf, a confiscat o pungă de hârtie maro care conținea materiale medicale, un stâlp de perfuzie cu o pompă de hrănire plină cu tampoane de bumbac, o perucă și pastile pentru greață pe numele unei rude, potrivit documentelor din instanță.

De asemenea, anchetatorii au cerut citarea dosarelor medicale ale lui Russo și au descoperit că adolescenta nu a fost niciodată diagnosticată cu vreo formă de cancer sau tumoare la niciuna dintre unitățile medicale din zonă unde a fost pacientă.

Cum s-a aflat adevărul

Într-un interviu din 2022 din octombrie cu North Scott Press, Russo a susținut că a fost diagnosticată cu cancer pancreatic pe 10 februarie și cu leucemie câteva luni mai târziu.

„Îmi amintesc că am închis telefonul și eram un dezastru", a declarat ea pentru publicația de știri din Iowa în toamna anului trecut. „Plângeam la propriu, dar cumva am sfârșit prin a avea curajul de a-mi șterge lacrimile și m-am întors în clasă, ceea ce acum, când mă gândesc, a fost o adevărată nebunie".

Russo a spus că medicii i-au dat o rată de supraviețuire de 11% pentru cinci ani, înainte de a descoperi tumora masivă, presupus inoperabilă, de pe coloana vertebrală.

Russo a susținut în interviu că, între februarie și octombrie anul trecut, a fost supusă la 15 runde de chimioterapie și 90 de runde de radiații.

În ciuda luptelor sale medicale, Russo a spus că a continuat să frecventeze cursurile la Universitatea St. Ambrose și a avut un loc de muncă part-time la John Deere, în timp ce juca golf în timpul liber.

Povestea lui Russo a început să se destrame pe 11 ianuarie, când martori anonimi care pretindeau că sunt profesioniști din domeniul medical au contactat autoritățile, spunând că au observat „multe discrepanțe medicale" în postările adolescentei pe rețelele de socializare despre presupusa ei luptă împotriva cancerului.

A fost eliberată din arest pe cauțiune

În descrierea paginii GoFundMe a lui Russo, care a fost retrasă, se preciza că „Maddie este în prezent supusă unor tratamente viguroase de chimioterapie și radioterapie care o fac să fie foarte bolnavă".

Platforma GoFundMe a anunțat că are „o politică de toleranță zero în ceea ce privește utilizarea abuzivă a platformei noastre și cooperează cu investigațiile poliției în cazul celor acuzați de infracțiuni".

Toți cei care au donat la strângerea de fonduri a lui Russo au fost rambursați.

Unul dintre donatorii campaniei lui Russo a declarat pentru postul KWQC că a fost „șocat" când a aflat de arestarea tinerei.

Russo a fost eliberată din închisoare pe o cauțiune de 10.000 de dolari la doar patru ore după arestare. Ea trebuie să se întoarcă în instanță pe 2 martie.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite