Legătura dintre un tip de cancer și preferințele la cumpărături ale femeilor | STUDIU

0
Publicat:

Urmărirea cumpărăturilor efectuate de femei prin intermediul cardurilor de fidelitate poate ajuta la depistarea cancerului ovarian, conform unui studiu, relatează BBC.

Fiona Murphy avea vârsta de 25 de ani când a fost diagnosticată cu cancer ovarian.
Fiona Murphy avea vârsta de 25 de ani când a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

Cadrele medicale care au realizat studiul susțin că au descoperit că achizițiile dese de analgezice fără prescripție medicală și de pastile pentru indigestie au evidențiat un risc mai mare de cancer ovarian. 

Cancerul ovarian este deseori diagnosticat târziu. Nu există un test de screening relevant, iar simptomele, precum balonarea, pot fi vagi și confundate cu alte afecțiuni. 

Amintim câteva dintre simptome: stomac umflat sau balonat, indigestie, dureri pelvine sau abdominale, pierderea poftei de mâncare și nevoia de a urina mai des. 

Povestea unei femei cu cancer ovarian 

Fiona Murphy avea vârsta de 25 de ani când a fost diagnosticată și tratată pentru un tip rar de cancer ovarian. De o perioadă de timp aceasta avea crampe la stomac și indigestie. Medicii au crezut în repetate rânduri că femeia suferă de sindromul colonului iritabil. 

Simptomele mele erau vagi, dar erau frecvente și continue”, a afirmat Murphy. 

În prezent, în vârstă de 39 de ani, Fiona Murphy a ajutat echipa de la Imperial College London în cercetările lor. 

Am vrut să ajut la dezvoltarea acestui studiu pentru că am avut un diagnostic greșit timp de aproape doi ani”, a mărturisit femeia. 

Dacă există o modalitate de a obține un diagnostic mai devreme, vreau să ajut oamenii care se află în aceeași situație în care am fost și eu. Este vital să fii diagnosticat din timp. Dacă cancerul meu ar fi fost depistat mai devreme, aș fi trecut prin mai puține operații”, a mai adăugat Fiona Murphy. 

Doctorul James Flanagan, autorul principal al studiului finanțat de Cancer Research UK, a afirmat: „Simptomele de cancer pe care le căutăm sunt foarte comune, dar pentru unele femei, acestea ar fi putea fi primele semne pentru ceva mai grav.  

Utilizând datele privind cumpărăturile, studiul nostru a constatat o creștere notabilă a achizițiilor de medicamente pentru durere și indigestie în rândul femeilor cu cancer ovarian, cu până la opt luni înainte de diagnostic, în comparație cu femeile fără cancer ovarian. 

Acest lucru sugerează că, cu mult înainte ca femeile să își recunoască simptomele ca fiind suficient de alarmante pentru a merge la medicul de familie, ele le pot trata acasă". 

Oamenii de știință au lucrat cu doi mari retailieri britanici și cu 283 de femei, care au fost de acord să împărtășească datele lor privind cumpărăturile timp de peste șase ani. 

Mai mult de jumătate dintre ele fuseseră diagnosticate cu cancer ovarian. 

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma concluziile. Echipa intenționează în prezent să testeze dacă datele privind cumpărăturile pot ajuta și la depistarea altor tipuri de cancer, precum cel de stomac și de ficat. 

Studiul este publicat în revista JMIR Public Health and Surveillance. 

Sănătate


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri