A murit Gianluca Vialli, legendarul atacant al Italiei. După Mihajlovic și Pele, fotbalul e zguduit de altă veste năprasnică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul atacant italian Gianluca Vialli a murit la vârsta de 58 de ani. Marele atacant italian, care a jucat la Chelsea apoi a devenit antrenorul clubului, urma un tratament pentru cancer pancreatic încă din anul 2018.

Alături de naționala Italiei, Gianluca Vialli a câștigat medalia de bronz la Campionatul Mondial din 1990, organizat chiar în Italia.  A jucat 59 de meciuri și a marcat 16 goluri în tricoul naționalei Italiei.

Cu el în echipă, Sampdoria a cucerit singurul titlu de campioană din istoria clubului, în sezonul 1990-1991. A făcut cuplu în atac cu Roberto Mancini, iar cei doi erau porecliți „gemenii golului”. A mai cucerit trei Cupe ale Italiei cu Sampdoria (1985, 1988, 1989), precum și o Supercupă a Italiei (1992).

Gianluca Vialli a pierdut lupta cu cancerul. FOTO Profimedia
Gianluca Vialli a pierdut lupta cu cancerul. FOTO Profimedia

A mai evoluat în carieră la Juventus, alături de care a cucerit un titlu în Serie A (1995), un trofeu UEFA Champions League (1996) , o Cupă UEFA (1993), o Cupă a Italiei (1995) și o Supercupă a Italiei (1996).

În decembrie renunțase la naționala Italiei

În ultimele săptămâni, Vialli a renunțat la rolul său de șef de delegație pentru echipa Italiei pentru a urma tratamentul pentru cancerul pancreatic, potrivit The Guardian. Vialli a anunțat că a făcut radioterapie și chimioterapie în noiembrie 2018, fiind diagnosticat cu cancer cu un an mai devreme. Boala intrase în remisie în aprilie 2020, dar în decembrie 2021 a a revenit.

Pe 14 decembrie, Vialli a anunțat că renunță la rolul său din conducerea naționalei Italiei și a explicat motivele. „Scopul este să-mi folosesc toate energiile psiho-fizice pentru a-mi ajuta corpul să depășească această fază a bolii, pentru a putea face față noilor provocări.”

Istorie la Chelsea

În 1996, Gianluca Vialli se transfera în Anglia, la Chelsea, formație alături de care a cucerit 4 trofee: o Cupă a Angliei, o Cupă a Ligii Angliei, o Cupă a Cupelor și o Supercupă a Europei.

Gianluca Vialli a fost asistentul lui Roberto Mancini la naționala Italiei, când azzurii au cucerit Campionatul European 2020, disputat în 2021. Ca antrenor principal, Gianluca Vialli a cucerit 5 trofee, toate cu Chelsea: o Cupă a Angliei, o Cupă a Angliei, o Supercupă a Angliei, o Cupă a Cupelor și o Supercupă a Europei.

Decesul lui Gianluca Vialli vine după ce Sinisa Mihajlovic și Pele s-au stins din viață în luna decembrie a anului trecut.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite