Mama unui elev american care și-a ucis colegi de clasă, găsită vinovată de omor din culpă, pentru că nu a împiedicat crimele | VIDEO

0
Publicat:

O mamă din Michigan a fost găsită vinovată de omor din culpă pentru că nu și-a împiedicat fiul să comită o crimă la școală. Jennifer Crumbley, în vârstă de 45 de ani, este primul părinte din SUA condamnat pentru faptele fiului său, relatează BBC.

Procurorii au afirmat că femeia a fost neglijentă, permițându-i fiului său să aibă o armă. 

De asemenea, și soțul acesteia, James, care a pledat vinovat, se va prezenta în fața instanței, confruntându-se cu aceleași acuzații. 

Fiul lor, în prezent în vârstă de 17 ani, a fost condamnat la închisoare pe viață pentru uciderea a patru colegi de clasă de la liceul Oxford din Michigan. Atacul armat a avut loc la 30 noiembrie 2021. 

Totodată, șapte persoane au fost rănite în urma atacului comis de fiul soților Crumbley. 

Jennifer Crumbley
Jennifer Crumbley a fost găsită vinovată de omor din culpă. Foto Captură video YouTube

Judecătorul, adresându-se juraților, a declarat că acesta a fost probabil „cel mai îngrozitor lucru pe care l-ați făcut vreodată". 

Mama tânărului a părut lipsită de emoții și a ținut capul în jos în timp ce verdictul a fost citit marți, la tribunalul din Oakland County. 

Femeia trebuie să răspundă în fața legii pentru patru capete de acuzare, pentru fiecare dintre acestea fiind prevăzută o pedeapsă maximă de 15 ani. Unele rude ale celor uciși în atacul armat și-au exprimat ușurarea în legătură cu verdictul. 

Procese împotriva părinților

Poporul a vorbit!" a declarat pentru sursa citată Buck Myre, tatăl lui Tate Myre, un tânăr de 16 ani ucis în incident. 

 „Poți fi de acord sau nu cu poporul, dar așa ar trebui să funcționeze sistemul", a mai adăugat el. 

Întrebarea cheie a procesului a fost dacă mama ar fi putut să anticipeze și să prevină atacul mortal. Jennifer Crumbley și soțul ei, James, au cumpărat arma utilizată de fiul lor cu doar câteva zile înainte de a evenimentul tragic. 

Ei au fost arestați la câteva zile de la producerea incidentului. Poliția a fost nevoită să îi caute pe cei doi si i-a găsit într-o clădire industrială din Detroit, în urma unui pont oferit de cetățeni. 

Timp de mai bine de doi ani au stat după gratii, neputând plăti cauțiunea. 

Inițial, părinții trebuiau să fie judecați împreună, însă în noiembrie au solicitat procese separate. James Crumbley urmează să fie judecat în luna martie. 

În cadrul procesului ei, procurorii au prezentat dovezi potrivit cărora Ethan Crumbley a cerut asistență medicală, plângându-se de halucinații, dar a spus că părinții săi nu i-au făcut rost de tratament. Femeia a declarat în boxa acuzaților că nu credea că fiul ei avea probleme de sănătate mintală. 

În dimineața atacului, părinții au fost chemați la școală pentru un desen pe care îl făcuse fiul lor și au refuzat să-l ia acasă pe adolescent, care la acea vreme avea doar 15 ani. 

Reprezentanții școlii l-au trimis înapoi în clasă fără să-i verifice rucsacul în care avea arma. Câteva ore mai târziu, el i-a ucis pe Hana St Juliana, de 14 ani, Myre, de 16 ani, și Madisyn Baldwin și Justin Shilling, ambii de 17 ani. 

Unii specialiști au afirmat că procesele împotriva soților Crumbley ar putea duce la o serie de noi procese împotriva părinților ai căror copii comit astfel de atacuri. 

„Ceva prostesc”

Stephen J. Morse, profesor la Univeristatea din Pennsylvania, a afirmat că nu este de acord cu verdictul, întrucât Ethan Crumbley este singurul responsabil pentru atac. 

„Înțeleg că nu a fost neapărat cea mai bună mamă din lume, dar aceasta nu este o infracțiune", a spus el. 

Morse a declarat că, în opinia sa, decizia ar putea crea un precedent negativ, determinând instanțele să caute „țapi ispășitori" în situații similare. 

Procurorii au susținut, de asemenea, că femeia a ignorat solicitările venite din partea fiului ei pentru a primi asistență medicală, în ciuda faptului că și-a exprimat îngrijorarea pentru el în mesaje private. 

Ei au prezentat câteva mesaje între Crumbley și un bărbat cu care avea o relație, în care aceasta spunea - înainte de a participa la ședința de la școală din ziua atacului armat - că se temea că fiul ei va face „ceva prostesc"

În timpul procesului, atunci când a luat cuvântul pentru a se apăra, femeia a încercat să dea vina pe soțul ei pentru arma cumpărată. 

Ea le-a spus juraților că soțul ei l-a dus pe fiul lor la un magazin de arme a doua zi după Ziua Recunoștinței pentru a-i cumpăra o armă. 

Ea a spus că „nu se simțea confortabil" să asigure depozitarea armei și l-a lăsat pe James Crumbley să se ocupe de ea. 

Ethan Crumbley nu a depus niciodată mărturie, întrucât se aștepta ca el să invoce dreptul la cel de-al cincilea amendament împotriva autoincriminării și să refuze să depună mărturie. 

Familiile victimelor și-au exprimat frustrarea că funcționarii școlii nu s-au confruntat cu aceleași consecințe din punct de vedere legal ca soții Crumbley. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite