Donald Trump a lipsit şi de la a doua dezbatere republicană televizată. „Îţi este frică”

0
Publicat:

Candidaţii republicani la alegerile prezidenţiale din SUA din 2024 s-au înfruntat miercuri în cadrul unei noi dezbateri televizate în care principalele teme au fost imigraţia, sănătatea şi economia şi de la care Donald Trump, marele favorit la primare, a lipsit, transmite joi AFP, citată de Agerpres.

Donald Trump. FOTO Profimedia
Donald Trump. FOTO Profimedia

Fostul preşedinte american a renunţat la această emisiune, un pas important în drumul lung către Casa Albă, pentru că, în opinia sa, stă foarte bine în sondajele de opinie. A ales, în schimb, să meargă în Michigan, în acelaşi timp în care avea loc dezbaterea televizată, pentru a curta electoratul clasei muncitoare la care rivalul său democrat, preşedintele Joe Biden, a ajuns marţi.

La prima dezbatere, care a avut loc pe 23 august și la care au participat opt candidaţi, Donald Trump a ales, de asemenea, să nu participe, ci să dea un interviu pe reţelele de socializare în acelaşi timp în care avea loc dezbaterea celorlalţi candidaţi.

„Donald, ştiu că ne urmăreşti”"

Șase bărbaţi şi o femeie au fost miercuri, 27 septembrie, pe platourile de filmare ale Fox Business din California, în faţa aceleaşi provocări: cum să se remarce în faţa fostului preşedinte, care aspiră toată atenţia politică şi media cu declaraţiile sale provocatoare şi cu litigii juridice în care este implicat.

„Donald, ştiu că ne urmăreşti. Nu eşti aici în seara asta nu din cauza voturilor, nu din cauza inculpărilor tale, ci pentru că îţi este frică", a spus fostul guvernator al New Jersey Chris Christie.

„Donald Trump lipseşte la apel” 

Guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, se numără și el printre contracandidaţi.

DeSantis este văzut de unii conservatori drept următorul lider al Partidului Republican, dar al cărui rating a scăzut în sondajele de opinie. Tânărul de 45 de ani, care s-a remarcat prin poziţiile sale ferme cu privire la avort, problematica LGBT+ şi imigraţie, este cu 40 de procente în spatele lui Donald Trump în sondaje, potrivit RealClearPolitics.

„Donald Trump lipseşte la apel. Ar trebui să fie pe această scenă în seara asta", a spus DeSantis, atrăgând aplauze din partea publicului de la biblioteca prezidenţială Ronald Reagan din Simi Valley, California,  potrivit Reuters.  

Ceilalţi candidaţi la nominalizarea republicană, fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, antreprenorul Vivek Ramaswamy şi fostul vicepreşedinte Mike Pence se situează în jurul valorilor de 7%, 5% şi 4%.

Mike Pence, vicepreşedinte  în perioada 2017-2021, în mandatul lui Trump, a declaratcă va adopta o abordare opusă faţă de Trump dacă va fi ales.

„Politica climatică a lui Joe Biden este bună pentru Beijing”

 Potrivit acestuia, Donald Trump plănuieşte să centralizeze puterea în guvernul federal, însă el va acorda mai multă putere statelor.

„Statele vor ajuta la revenirea Americii (...). Politica climatică a lui Joe Biden este bună pentru Beijing, însă teribilă pentru Detroit", a afirmat fostul vicepreşedinte.

Situaţie paradoxală

Acuzat penal de patru ori, Donald Trump continuă să zdrobească orice concurenţă cu patru luni înainte de primele alegeri primare, beneficiind în continuare de sprijin masiv din partea electoratului republican. Majoritatea rivalilor săi republicani sunt reţinuţi în atacurile la adresa fostului preşedinte de teamă să nu jignească această bază.

Trump îşi dedică marea majoritate a mesajelor sale electorale atacurilor la adresa preşedintelui democrat al SUA, Joe Biden, aşa cum s-a întâmplat şi în cazul vizitei sale în Michigan.

„Joe Biden pretinde că este preşedintele cel mai favorabil sindicatelor din istorie. Este absurd", a strigat Donald Trump miercuri seara dintr-o fabrică din suburbiile Detroit-ului care produce piese de schimb.

Miliardarul republican a vorbit pe larg despre politica de mediu a lui Biden, care promite reindustrializarea acestui fost bastion al industriei automobilistice prin dezvoltarea maşinilor electrice.

Statul Michigan, aflat la graniţa cu Canada, a creat o surpriză prin alegerea lui Donald Trump în 2016 în defavoarea candidatei democrate Hillary Clinton şi va fi unul dintre statele în care bătălia electorală va fi acerbă la alegerile prezidenţiale din 2024.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite