Șeful Statului Major al SUA, nevoit să ia măsuri pentru a-și proteja familia în lumina declarațiilor lui Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul președinte american și-a exprimat anterior încrederea că, în trecut, Mark Milley ar fi fost condamnat la moarte pentru „conspirație” cu autoritățile chineze.

Generalul Mark Milley FOTO EPA-EFE
Generalul Mark Milley FOTO EPA-EFE

Generalul Mark Milley, care va renunța săptămâna la funcția de șef al șefilor de stat major al SUA, a luat măsuri pentru a asigura siguranța familiei sale, în lumina criticilor dure din partea fostului lider american Donald Trump. Milley a spus acest lucru într-un interviu cu reporterii de la postul de televiziune CBS, extrase din respectivul interviu fiind publicate miercuri.

Trump și-a exprimat anterior încrederea că Milley ar fi fost condamnat la moarte în trecut. Republicanul l-a criticat dur în repetate rânduri pe general pentru că ar fi fost de acord cu autoritățile chineze. Trump a numit posibilele contacte ale lui Milley cu Beijingul trădare.

Generalul a respins declarațiile lui Trump într-un interviu acordat CBS. Întrebat dacă este îngrijorat de siguranța lui din cauza comentariilor fostului președinte, Milley a răspuns: „Am luat măsurile de securitate corespunzătoare. Mi-aș dori să nu fi avut loc acele remarci, dar s-au întâmplat. Și voi lua măsurile corespunzătoare pentru a asigura siguranța mea și siguranța familiei mele”.

În septembrie 2021, Milley a declarat, în cadrul unei audieri în fața Comitetului pentru Servicii Armate a Senatului, că a sunat China, cu acordul conducerii SUA, pentru a dezamorsa tensiunile. Potrivit acestuia, aceste contacte au avut loc la sfârșitul lui 2020 și începutul lui 2021. Ele, potrivit lui Milley, „au fost efectuate din cauza unor informații alarmante, în lumina cărora” Statele Unite „au considerat că partea chineză se temea de un atac de la” Washington. Generalul a remarcat la audiere că Trump „nu a intenționat să-i atace pe chinezi”. Milley a subliniat că „responsabilitatea lui directă” a fost să „spună asta chinezilor”.

După cum se afirmă într-o carte publicată anterior de jurnalistul american veteran Bob Woodward, Milley l-a considerat pe Trump instabil mental în ultimele luni de președinție și a chemat în secret China la discuții pentru a preveni o posibilă ciocnire militară între cele două țări. Șeful Consiliului Național de Securitate ar fi vorbit de două ori la telefon cu colegul său chinez, temându-se că Trump, cu deciziile și acțiunile sale, ar putea declanșa un conflict armat între Statele Unite și Republica Populară Chineză. Liderul militar american, așa cum se menționează în carte, a promis să-și informeze omologul chinez în avans dacă la Washington s-au dezvoltat planuri pentru o operațiune militară împotriva RPC. 

SUAPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite