Departamentul de Stat: Iranul „a omorât posibilitatea unei reveniri reciproce rapide” la acordul nuclear

0
Publicat:

Washingtonul a menționat că acest lucru s-a întâmplat „destul de recent, în septembrie”.

Ned Price. Foto: Arhiva Adevărul
Ned Price. Foto: Arhiva Adevărul

Administrația americană consideră că autoritățile iraniene „au omorât posibilitatea unei reveniri reciproce rapide” a Washingtonului și Teheranului la masa negocierilor pentru punerea în aplicare a Planului de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) privind programul nuclear al Iranului. Acest lucru a fost declarat marți de șeful serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, la obișnuita conferință săptămânală de presă.

Șefului serviciului de presă al Departamentului de Stat al SUA i s-a cerut să comenteze un videoclip lansat marți în care președintele american Joe Biden a recunoscut că acordul nuclear cu Iranul a fost efectiv mort, dar Washingtonul, a spus el, nu va anunța acest lucru oficial. „Cu siguranță, Iranul a omorât posibilitatea unei reveniri reciproce rapide [a Washingtonului și a Teheranului] la aplicare JCPOA. Ei au omorât această oportunitate destul de recent, în septembrie”, a spus diplomatul.

Potrivit lui Ned Price, atunci toate părțile, cu excepția Iranului, au fost de acord să restabilească acordul nuclear. „JCPOA a fost în afara agendei noastre de ceva vreme. A existat un moment în care am crezut că suntem pe punctul de a reveni reciproc la respectarea JCPOA, dar Iranul a renunțat la acordul care a fost discutat în timpul negocierilor și a fost aprobat de toate celelalte părți”, a subliniat el. „Încă din septembrie, accentul SUA a fost pe susținerea libertăților fundamentale ale poporului iranian și pe contracararea parteneriatului militar din ce în ce mai strâns al Iranului cu Rusia”, a spus el.

Arme nucleare

Totodată, Price a subliniat că Washingtonul este pregătit să ia în considerare orice acțiune pentru a preveni apariția armelor nucleare la Teheran, dar preferă diplomația în acest sens. "Angajamentul președintelui Biden și al actualei administrații că Iranul nu va obține niciodată o armă nucleară rămâne în vigoare. Continuăm să credem că diplomația este modalitatea cea mai eficientă și durabilă de a atinge acest obiectiv și de a ne asigura că Iranul este lipsit pentru totdeauna de oportunitatea de a obține arme nucleare. În același timp, avem o gamă largă de mijloace pentru aceasta și nu excludem de la aplicare niciuna dintre posibilele opțiuni", a spus Price.

El a fost întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să revină la acordul JCPOA dacă Iranul dorește acest lucru. "În acest moment, aceasta este doar o presupunere. Nici măcar nu este relevantă, pentru că Iranul a demonstrat în mod repetat că nu este pregătit pentru o revenire reciprocă la respectarea JCPOA", a răspuns diplomatul. Potrivit acestuia, ultimul an și jumătate a arătat că „Iranul nu a fost și ar putea să nu aibă niciodată o atitudine conciliantă, revenind rapid la masa negocierilor pentru a aplica acordul JCPOA”. „De câteva ori am crezut că suntem aproape, restul lumii a crezut că este aproape de restaurarea JCPOA - UE, alți membri ai celor 5 + 1, dar apoi Iranul a înăbușit orice speranță în acest sens”, a adăugat reprezentantul departamentului american de politică externă.

Price a denunțat și arestarea de către autoritățile iraniene a actriței Tarane Alidousti, care a jucat în filmul The Salesman din 2016, fiind acuzată de publicarea de informații false și sprijinirea mișcărilor anti-iraniene. „Condamnăm arestarea lui Taraneh Alidousti. Din păcate, Alidousti s-a alăturat rândurilor altor mii de iranieni care au fost reținuți pur și simplu pentru că au participat la proteste pașnice. Alidousti este o altă icoană culturală care a fost reținută, alături de mulți alți actori, jurnaliști, studenți, sportivi, avocați, activiști pentru drepturile omului face parte din eforturile regimului [iranian] de a semăna frica și de a înăbuși aceste proteste pașnice. Solicităm autorităților iraniene să oprească detențiile arbitrare și să nu mai refuze poporului iranian libertățile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare și libertatea. de adunare pașnică”, a spus el.

JCPOA privind programul nuclear iranian a fost semnat cu Iranul în 2015 pentru a depăși criza asupra dezvoltării facilităților sale nucleare de către cei „cinci” membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și Germania. Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a decis în 2018 să se retragă din acest acord. Actualul lider american, Joe Biden, a semnalat în mod repetat dorința de a aduce Washingtonul înapoi în acordul nuclear de la Teheran. Din aprilie 2021, Rusia, Marea Britanie, Germania, China, Statele Unite și Franța au negociat cu Iranul la Viena pentru a restabili JCPOA în forma sa inițială. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite