Acordul nuclear iranian. SUA consideră că mai sunt probleme nesoluționate VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au negat luni că ar amâna discuţiile privind un acord nuclear cu Iranul, aşa cum acuză Teheranul, precizând că mai sunt de rezolvat "probleme restante", transmite AFP.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

"Suntem încurajaţi de faptul că Iranul pare să fi renunţat la unele din cererile sale inacceptabile, cum ar fi anularea desemnării ca organizaţie teroristă a Gărzilor Revoluţionare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, care a subliniat că sunt, în prezent "mai aproape de un acord decât în urmă cu două săptămâni". "Mai sunt însă probleme nesoluţionate care trebuie rezolvate", a adăugat el în timpul unui briefing de presă, refuzând să ofere detalii.

Timp de luni de zile, Teheranul a legat convenirea unui acord de eliminarea Gărzilor Revoluţionare (armata ideologică a Iranului), de pe lista neagră cu organizaţii teroriste a SUA.

În pofida consultărilor intense, SUA nu au răspuns încă oficial textului final prezentat de şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, spre deosebire de Iran. Teheranul a criticat luni SUA pentru că întârzie să răspundă.

Pe 26 iulie, şeful diplomaţiei europene şi coordonatorul dosarului nuclear iranian a depus un proiect de compromis şi a cerut părţilor implicate în discuţii să-l accepte pentru a evita o "criză periculoasă". Discuţiile au fost reluate pe 4 august la Viena, într-o nouă încercare de salvare a acordului internaţional încheiat în 2015 între Iran, pe de o parte, şi Statele Unite, Marea Britanie, China, Franţa, Germania şi Rusia pe de altă parte.

"Ideea că am fi întârziat negocierile în vreun fel, pur şi simplu nu este exactă", a spus Price, adăugând că Statele Unite continuă să "examineze" răspunsurile iraniene şi că Washingtonul va răspunde de îndată ce "această examinare şi aceste consultări (vor fi ) finalizate". "Dacă ar fi existat un răspuns clar din partea Iranului, nu sunt sigur că am fi avut acest du-te vino ca acum", a menţionat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite