Raisi spune că Iranul caută restabilirea de durată a unui acord nuclear corect

0
Publicat:

Teheranul este în favoarea unei restabiliri de durată a acordului nuclear dintre Iran și cei cinci plus unu, de preferință într-o formă care să nu permită SUA să se retragă din nou unilateral din aceste acorduri, a declarat președintele iranian Ebrahim Raisi într-un interviu difuzat duminică la CBS .

Ebrahim Raisi. Foto: EPA-EFE
Ebrahim Raisi. Foto: EPA-EFE

"Dacă vorbim de o afacere bună și de o înțelegere echitabilă, atunci am fi serioși să ajungem la un acord. Este necesar să fie puternic, sunt necesare garanții. Dacă ar exista o garanție, americanii nu s-ar putea retrage din înțelegere”, a spus Raisi.

În acest sens, corespondentul CBS, care a realizat interviul (care a fost înregistrat pe 13 septembrie) a remarcat că și Iranul s-ar putea retrage din acord. "Americanii și-au încălcat promisiunile. S-au retras [din Planul de acțiune cuprinzător comun (JCPOA) privind programul nuclear iranian] în mod unilateral", a răspuns Raisi. „Nu putem avea încredere în americani din cauza comportamentului lor, pe care l-am văzut deja”, a subliniat președintele iranian.

JCPOA a fost semnat cu Iranul în 2015 pentru a depăși criza din cauza dezvoltării sale nucleare de către cei cinci permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU și Germania. Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a decis în 2018 să se retragă din acest acord. Actualul lider american, Joe Biden, a semnalat în mod repetat dorința de a aduce Washingtonul înapoi în acordul nuclear de la Teheran. Rusia, Marea Britanie, Germania, China, Statele Unite și Franța au negociat cu Iranul la Viena din aprilie anul trecut pentru a restabili JCPOA în forma sa inițială.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite