Conducerea Rezervei Federale a SUA a început să analizeze impactul conflictului din Ucraina asupra planurilor de înăsprire a politicii monetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Oficialii Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite au început joi să analizeze modul în care conflictul care se desfăşoară în Ucraina ar putea influenţa economia şi trecerea lor planificată către o politică monetară mai strictă, investitorii şi unii oficiali sugerând că războiul declanşat de Rusia ar putea încetini, dar nu şi opri o rundă planificată de creşteri ale dobânzii de referinţă, transmite Reuters.

Şocurile preţurilor petrolului şi mărfurilor şi o posibilă lovitură adusă creşterii globale şi încrederii sunt riscuri clare, au spus analiştii, iar un guvernator al Fed a spus că evenimentele din ultimele 24 de ore ar putea afecta deciziile viitoare ale băncii centrale.

”Implicaţiile situaţiei care se desfăşoară în Ucraina pentru perspectivele economice pe termen mediu din SUA vor fi, de asemenea, o consideraţie în determinarea ritmului adecvat” pentru creşterea ratelor dobânzilor, a declarat preşedintele Fed din Cleveland, Loretta Mester.

Preşedintele Fed din Richmond, Thomas Barkin, a spus că urmăreşte şi modul în care conflictul afectează preţurile mărfurilor şi pieţele financiare, dar că majorările dobânzilor rămân intacte în SUA.

"Cererea de bază este puternică. Piaţa muncii este strânsă. Inflaţia este ridicată şi se extinde. În ciuda evenimentelor din Ucraina, nu cred că veţi vedea prea multe schimbări în logica de bază... Dar acesta este un teritoriu neexplorat, aşa că va trebui să vedem unde merge lumea", a spus Barkin.

Fed intenţionează să majoreze ratele dobânzilor începând cu luna martie, în timp ce se luptă cu inflaţia care a atins maxime ale mai multor decenii.

Politica Fed a fost deja complicată de impactul imprevizibil al pandemiei şi acum trebuie să ţină seama de un şoc probabil al preţului energiei şi de alte incertitudini ca urmare a acţiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Preţurile petrolului au crescut peste noapte, iar contractele futures pentru petrol au depăşit 100 de dolari pe baril pentru prima dată din 2014, în timp ce preţurile acţiunilor de pe Wall Street au scăzut joi.

 Investitorii exclus acum o creştere de 0,5 puncte procentuale a dobânzii de referinţă la reuniunea Fed din martie.

Instrumentul FedWatch, larg urmărit de CME Group, semnala la un moment dat că probabilitatea unei creşteri atât de mari a scăzut peste noapte de la aproximativ 33% la mai puţin de 10%. Încă se anticipează o creştere cu un sfert de punct procentual.

Dar evenimentele de peste noapte au oferit băncii centrale o nouă dinamică neaşteptată, un ecou al şocurilor preţului petrolului din anii 1970, care au fost, de asemenea, determinate de conflictul geopolitic. În acel caz, au fost şi alte tensiuni în Orientul Mijlociu şi au venit într-un moment în care economia americană era mult mai dependentă de energia importată, iar industria mult mai puţin eficientă energetic.

Cu toate acestea, oficialii Fed au început să se gândească la implicaţiile unui eveniment care avea potenţialul atât de a încetini creşterea economică, cât şi de a amplifica inflaţia.

”Vom urmări acest lucru îndeaproape aici, în Atlanta şi în sistemul Rezervei Federale, pentru a evalua impactul economic şi financiar”, a declarat preşedintele Fed din Atlanta, Raphael Bostic, în timpul unui eveniment virtual. Totuşi, el a spus că problema de ordinul întâi a Fed acum este controlul inflaţiei şi că este gata să majoreze dobânzile cu până la patru sferturi de punct procentual în acest an şi, în funcţie de cum decurg lucrurile, ar putea fi mai mult decât atât”.

Cu câteva ore înainte de raportarea invaziei, preşedintele Fed din San Francisco, Mary Daly, a spus că oricât de mare este inflaţia şi piaţa forţei de muncă puternică, Fed ar trebui să continue cu majorări ale dobânzilor, chiar şi cu incertitudinea unui conflict dintre Ucraina şi Rusia.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite