Cheltuielile campaniei electorale a lui Donald Trump depășesc veniturile strânse în luna ianuarie. Ce donații a primit fostul președinte

0
Publicat:

Campania lui Donald Trump a cheltuit mai mult decât a strâns în luna ianuarie, ceea ce pune o presiune suplimentară asupra grupurilor externe care deja suportă costurile în creștere ale problemelor legale ale fostului președinte american.

Fondurile strânse de Trump nu i-au acoperit cheltuielile
Fondurile strânse de Trump nu i-au acoperit cheltuielile FOTO Profimedia

Astfel, arată Bloomberg, campania lui Trump a strâns 8,8 milioane de dolari, dar a cheltuit 11,4 milioane de dolari, luna trecută, conform documentelor depuse marți seara la Comisia Federală pentru Alegeri.

La începutul lunii februarie, campania avea disponibili 30,4 milioane de dolari în numerar. Cel mai mare cost al acesteia a fost de 4,7 milioane de dolari pentru timpul de publicitate în ianuarie, care a acoperit cheltuielile în contestațiile primare din Iowa și New Hampshire.

De obicei, grupurile externe preiau lipsa de cheltuieli a campaniei unui candidat, suplimentând publicitatea sau cheltuielile de pe teren, de exemplu. Dar, în cazul lui Trump, aceste așa-numite comitete de acțiune politică sau grupuri aliate, își asumă și povara costurilor sale legale. Numai în ianuarie, un aliat al lui Trump a cheltuit 2,9 milioane de dolari pentru taxe legale.

Costurile legale, care se așteaptă să crească pe măsură ce Trump se confruntă cu patru acte de acuzare penală, probabil vor afecta finanțele campaniei sale, arată sursa citată. Totodată, banii care pot fi folosiți pentru taxele legale sunt pe cale să se epuizeze la mijlocul anului dacă Trump va continua să cheltuie la fel ca în 2023, ceea ce înseamnă că va trebui să strângă mai mulți bani de la donatori sau să apeleze la Comitetul Național Republican pentru ajutor.

Fostul președinte a început să facă progrese în reînnoirea fondurilor pentru campania sa, în această lună. El a strâns 6,8 milioane de dolari la o strângere de fonduri, marți, în Greenville, Carolina de Sud. O invitație i-a indicat pe guvernatorul Henry McMaster, senatorii americani Lindsey Graham și Tim Scott, precum și pe fondatorul fondului de investiții Key Square Group LP, Scott Bessent, printre gazde.

Super-PAC-ul aliat lui Trump, Make America Great Again Inc., a strâns 7,4 milioane de dolari în ianuarie, conform depunerilor. Printre marii sponsorii se numără investitorul Timothy Mellon, care a dat 5 milioane de dolari, dezvoltatorul imobiliar Geoffrey Palmer, care a donat 1 milion de dolari, și Howard Lutnick de la Cantor Fitzgerald, care a contribuit cu 750.000 de dolari.

MAGA Inc. a cheltuit 10,9 milioane de dolari în această lună și a început februarie cu 19,7 milioane de dolari în cont. Cea mai mare cheltuială a fost de 5 milioane de dolari pe care a restituit-o către PAC-ul de conducere a lui Trump, Save America, vehiculul pe care îl folosește pentru a-și plăti taxele legale. PAC-ul a încheiat luna cu 6,3 milioane de dolari în numerar.

Efortul de realegere a lui Trump va beneficia și de o strângere de fonduri programată pentru 6 martie, cu aproape 120 de membri ai Congresului enumerați printre gazde.

Ce donații a primit Nikki Haley

Contracandidata lui Trump în alegerile parțiale, Nikki Haley, a strâns 16,5 milioane de dolari în ianuarie, din care 11,6 milioane de dolari au mers către campania sa, iar restul către un comitet de acțiune politică separat, conform unei declarații. Aceasta a început februarie cu 13 milioane de dolari în numerar.

Marți, Haley s-a angajat să rămână în cursă după ce statul său natal, Carolina de Sud, va vota, sâmbătă. Sondajele din stat o arată în urma lui Trump cu o marjă largă, în ciuda faptului că a servit anterior ca guvernator al statului.

Un super-PAC aliat lui Nikki Haley, SFA Fund, a strâns 12 milioane de dolari în ianuarie, dar  se confruntă cu o criză de numerar. A cheltuit 13,7 milioane de dolari și a încheiat luna ianuarie cu 1,9 milioane de dolari în numerar. A primit donații de 750.000 de dolari de la bancherul de investiții Warren Stephens și de la capitalistul de risc Tim Draper. Proprietarul Carolina Panthers, David Tepper, și soția sa, Nicole Tepper, au dat fiecare câte 250.000 de dolari.

Fondul SFA a cumpărat publicitate în valoare de peste 62 de milioane de dolari, dar doar 5 milioane de dolari începând cu februarie, conform AdImpact, cu 4,8 milioane de dolari cheltuite în statul său natal, Carolina de Sud.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite