Alegerea lui Trump, „o misiune divină de la Dumnezeu”. Cum pregătesc naționalist-creștinii din SUA terenul revenirii fostului președinte la Casa Albă

0
Publicat:

O organizație americană influentă, apropiată lui Donald Trump, are planuri pentru a infuza idei naționalist creștine în administrația sa în cazul în care fostul președinte revine la putere, potrivit documentelor obținute de Politico.

Donald Trump pregătește un mandat în care vor prima idei naționalist-creștine
Donald Trump pregătește un mandat în care vor prima idei naționalist-creștine FOTO Profimedia

Acțiunea este coordonată de Russell Vought, care a servit ca director al Biroului de Management și Buget în timpul primului mandat al lui Trump și a rămas apropiat de acesta.

Vought, citat frecvent ca potențial șef de cabinet într-o a doua administrație Trump, este președintele organizației Centrul pentru Reînnoirea Americii, un grup principal într-un consorțiu conservator care se pregătește pentru un al doilea mandat al lui Trump.

Naționalist creștinii din America cred că țara a fost fondată ca o națiune creștină și că valorile creștine ar trebui să fie prioritare în întreaga guvernare și viață publică. Pe măsură ce țara a devenit mai puțin religioasă și mai diversă, Vought a îmbrățișat ideea că creștinii sunt asaltați și a vorbit despre politicile pe care ar putea să le urmărească drept răspuns.

Un document elaborat de personalul și cercetătorii CRA include o listă de priorități pentru un al doilea mandat Trump. "Naționalismul creștin" este unul dintre punctele de pe lista de obiective. Altele includ invocarea Legii Insurecției din prima zi pentru a reprima protestele și refuzul de a cheltui fonduri autorizate de către Congres pentru proiecte nedorite, o practică interzisă de parlamentari în era Nixon.

Două persoane familiare cu planurile, care au cerut anonimat pentru a discuta probleme interne, au spus că Vought își dorește ca proximitatea și contactul său regulat cu fostul președinte - el și Trump vorbesc cel puțin o dată pe lună - să ridice naționalismul creștin ca un punct principal într-un al doilea mandat Trump.

De asemenea, scrie Politico, Vought a promovat o agendă restrictivă privind imigrația, afirmând că fundalul unei persoane nu definește cine poate intra în SUA, ci, citând învățăturile biblice, dacă acea persoană "acceptă Dumnezeul lui Israel, legile și înțelegerea istoriei".

Mai mult, personajul are o strânsă afiliere cu naționalist-creștinul William Wolfe, un fost oficial din administrația Trump care a militat pentru interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex și a avorturilor și reducerea accesului la contraceptive.

Libertatea este definită de Dumnezeu, nu de om

Vought, care a refuzat să comenteze, consiliază Proiectul 2025, o agendă de guvernare care ar aduce una dintre cele mai conservatoare ramuri executive din istoria modernă americană. Efortul este alcătuit din grupuri conservatoare conduse de aliați ai lui Trump care au construit un plan detaliat pentru a demonta sau revizui agenții cheie într-un al doilea mandat. Printre alte principii, "Mandatul pentru Conducere" al proiectului afirmă că "libertatea este definită de Dumnezeu, nu de om".

Trump nu este un om devotat al credinței, mai scrie Politico. Dar naționaliștii creștini au fost printre cei mai activi militanți de campanie și blocuri de vot pentru el. Trump a format o alianță politică cu evanghelicii în timpul primei sale candidaturi la președinție, le-a oferit o majoritate conservatoare de șase la trei în Curtea Supremă și acum promovează argumentul de lungă durată al dreptei creștine conform căruia creștinii sunt persecutați atât de sever încât este necesar un răspuns federal.

Russell Vought la depunerea jurământului ca șef al Biroului de Buget și Management
Russell Vought la depunerea jurământului ca șef al Biroului de Buget și Management FOTO Wikipedia

Într-un discurs de campanie din decembrie în Iowa, el a spus că „marxiștii și fasciștii” „atacă cu tărie” catolicii. "La preluarea funcției, voi crea o nouă forță de lucru federală pentru combaterea prejudecăților anti-creștine, condusă de un Departament de Justiție complet reformulat, care să fie echitabil" și care va "investiga toate formele de discriminare ilegală".

În ajunul alegerilor primare din Iowa, Trump a promovat pe rețelele sale de socializare un videoclip care sugerează că campania sa este, de fapt, o misiune divină de la Dumnezeu.

În 2019, fostul secretar de stat, Mike Pompeo, a înființat o comisie federală pentru definirea drepturilor omului pe baza principiilor descrise de Vought, în special „legea naturală și drepturile naturale”.

Legea naturală este credința că există reguli universale derivate de la Dumnezeu care nu pot fi anulate de guvern sau judecători. În timp ce este un pilon de bază al catolicismului, în ultimele decenii a fost folosit pentru a se opune avortului, drepturilor LGBTQ+ și contracepției.

America ar trebui recunoscută ca o națiune creștină

Vought vede misiunea sa și a organizației sale ca fiind aceea de a „reînnoi un consens al Americii ca națiune sub Dumnezeu”, conform unei declarații de pe site-ul CRA, și de a remodela contractul guvernului cu guvernatul. Libertatea religioasă ar rămâne un drept protejat, dar Vought și frații săi ideologici nu ar ezita să folosească pozițiile lor în administrație pentru a promova doctrina creștină și a îmbogăți politica publică cu ea, conform ambelor persoane familiare cu problema. El face referire clară la drepturile omului fiind definite de Dumnezeu, nu de om.

America ar trebui recunoscută ca o națiune creștină „unde drepturile și datoriile noastre sunt înțelese să vină de la Dumnezeu”, a scris Vought acum doi ani în Newsweek.

Este un angajament față de o separare instituțională între biserică și stat, dar nu și de separarea creștinismului de influența sa asupra guvernului și societății”, a continuat el, remarcând că un astfel de cadru „poate duce la rezultate benefice pentru propriile noastre comunități, precum și pentru indivizii de toate credințele”.

Sloganul lui Trump, la loc de cinste în organizația lui Vought
Sloganul lui Trump, la loc de cinste în organizația lui Vought FOTO arhiva Adevărul

El a acuzat detractorii naționalismului creștin de invocarea termenului pentru a încerca să sperie oamenii. „'Naționalismul creștin' este de fapt o descriere destul de blândă și utilă pentru cei care cred atât în păstrarea moștenirii noastre iudeo-creștine a țării, cât și în luarea deciziilor politice publice care sunt cele mai bune pentru această țară”, a scris el. "Termenul nu trebuie supus unui atât de intense dispreț din cauza neînțelegerii sau calomniei."

Ca director al OMB în administrația Trump, Vought a devenit un adept al mișcării "America First". El a fost un adept ferm al menținerii SUA în afara războaielor străine și al reducerii cheltuielilor federale.

CRA exercită deja influență asupra pozițiilor lui Trump. Gândirea sa despre retragerea SUA din NATO și folosirea forței militare împotriva cartelurilor de droguri mexicane este parțial inspirată de documente separate ale CRA, conform unor rapoarte de la Rolling Stone.

Russell Vought a făcut o treabă fabuloasă în administrația mea și nu am nicio îndoială că va face o treabă excelentă în continuarea efortului nostru de a face America să fie din nou mare”, este o declrație a lui Trump postată pe site-ul CRA.

Convingerile lui Vought de-a lungul timpului au fost influențate de relația sa cu Wolfe, mai scriu cei de la Politico. Cei doi și-au petrecut timpul împreună la Heritage Action, un grup de advocacy politic conservator.  Și Vought a lăudat parteneriatul lor de ani de zile. „Sunt mândru să lucrez cu @William_E_Wolfe la conturarea unui naționalism creștin solid”, a postat el pe X, în ianuarie 2023.

Alegerile din SUA și războiul creștin

Vought repetă adesea principiile lui Wolfe, inclusiv în ceea ce privește imigrația. "Isus Hristos nu era un socialist cu frontiere deschise", a scris Wolfe pentru The Daily Caller în aprilie, în timp ce era membru vizitator al CRA. "Biblia susține fără niciun regret conceptul de națiuni suverane."

Ideile lui William Wolfe sunt folosite în campania lui Trump
Ideile lui William Wolfe sunt folosite în campania lui Trump FOTO Wikipedia

Unul dintre grupurile care colaborează cu Proiectul 2025, Turning Point USA, se numără printre influencerii conservatori pe care profesioniștii din domeniul sănătății i-au criticat pentru vizele lor inexacte despre sănătatea femeilor legate de controlul hormonal al nașterii. O altă prioritate este desființarea Planned Parenthood, care oferă servicii de sănătate reproducătoare femeilor cu venituri mici.

Wolfe, care a șters mai multe postări pe X care detaliază opiniile sale, are o viziune mai extremă a ceea ce ar trebui să propună un guvern condus de naționaliști creștini. Într-o postare din decembrie, el a cerut încheierea educației sexuale în școli, a interzicerii mamelor surogat și a divorțurilor amiabile în întreaga țară, precum și obligarea bărbaților „să își întrețină copiii imediat ce este determinat că sunt ai lor” - o intervenție clară a guvernului în viața privată a americanilor.

"Creștinii ar trebui să respingă un 'conservatorism' fără Cristos", a explicat el într-o altă postare pe X, "și să ceară mișcării politice cu care suntem cel mai strâns asociați să facă un retur la fundamentele creștine. Pentru că este fie Cristos, fie haosul, chiar și în partea „Dreapta”.

Wolfe a refuzat să comenteze.

Efortul de a impregna legile cu principii biblice este deja în curs de desfășurare în unele state. În Texas, susținătorii conservatori creștini au presat legislativul să impună școlilor publice afișarea celor Zece Porunci în fiecare sală de clasă; au vizat interdicțiile asupra bisericilor împotriva îndoctrinării directe și au organizat campanii în jurul problemelor de "război cultural", inclusiv restrângerea drepturilor LGBTQ+, interzicerea cărților și opoziția față de legile privind siguranța armelor.

A existat o schimbare tectonică în modul în care acționează conducerea dreptei religioase”, a declarat Matthew Taylor, un cercetător de la Institutul pentru Studii Islamice, Creștine și Evreiești, care a crescut evanghelic. „Acești oameni nu sunt interesați atât de mult de democrație sau de lucrul prin sisteme democratice ca și vechea dreaptă religioasă, deoarece teologia lor este una a războiului creștin”.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite