Casa Albă presează Camera Reprezentanților să aprobe ajutorul pentru Ucraina: „Armata ucraineană rămâne fără muniție”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă a afirmat miercuri că „aude tot mai des că armata ucraineană raţionalizează muniţia sau chiar rămâne fără ea pe front”.

Jake Sullivan FOTO EPA-EFE
Jake Sullivan FOTO EPA-EFE

„Cu fiecare zi ce trece, costul lipsei de acţiune a SUA creşte pentru curajoşii ucraineni de pe front”, a declarat Jake Sullivan, cerând Congresului SUA să adopte „rapid” un nou ajutor financiar pentru Ucraina.

Ucrainenii „se vor găsi într-o poziţie mai puţin solidă dacă nu primesc muniţiile, sistemele de apărare antiaeriană şi celelalte echipamente de care au nevoie”, a subliniat oficialul american de rang înalt.

Noul comandant şef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a anunţat miercuri că s-a deplasat în zonele cele mai fierbinţi ale frontului de est, împreună cu ministrul Apărării Rustem Umerov, şi a estimat situaţia de pe câmpul de luptă drept „extrem de complexă şi tensionată”.

„Ocupanţii ruşi continuă să-şi intensifice eforturile şi depăşesc ca număr” forţele ucrainene, a scris Sîrskîi pe contul său de Telegram, în timp ce ajutorul militar american de care Ucraina are nevoie pentru a lupta împotriva forţelor ruse rămâne deocamdată blocat.

Liderul majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor, camera inferioară a Congresului SUA, a refuzat marţi să supună votului un proiect de lege privind ajutorul american pentru Ucraina, care fusese aprobat în aceeaşi zi de Senat, unde democraţii sunt majoritari, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Senatul SUA a votat pentru acordarea unor ajutoare financiare de 95 de miliarde de dolari care au fost negociate cu înverşunare în ultimele luni. Proiectul de lege prevede 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, 14 miliarde de dolari pentru Israel şi fonduri pentru Taiwan.

În absenţa aprobării din partea Camerei Reprezentanţilor, ajutorul SUA pentru armata ucraineană, întrerupt de la finalul lunii decembrie 2023, nu va putea fi reluat, notează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite