Barack Obama recunoaşte că SUA au practicat tortura după atentatele de la 11 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american Barack Obama a recunoscut vineri că Statele Unite au torturat oameni după atentatele din 11 septembrie, caracterizând aceste fapte ca fiind „contrare” cu valoriile americane, informează AFP.

„Am făcut multe lucruri corecte, însă am torturat oameni”, a admis Barack Obama în faţa jurnaliştilor americani, precizând totodată că în viitor un nou raport parlamentar va fi declasificat în legătură cu tehnicile de interogre folosite de CIA în perioada 2002-2006.

„Atunci când noi am folosit unele tehnici de interogare mai dure, tehnici pe care eu le consider drept tortură, şi aşa ar trebui să fie considerate de orice om onest, am depăşit o linie”, a declarat Barack Obama.

În urma atentatelor de la 11 septembrie, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a capturat mai multe persoane suspectate că ar avea legături cu organizaţia teroristă Al-Qaida. O serie de rapoarte ulterioare au precizat că în cadrul interogatoriilor erau folosite tehnici de tortură.

Barack Obama a ţinut să sublinieze că atunci când a preluat mandatul prezidenţial a interzis tehnicile de tortură, însă cu toate acestea s-a arătat împotriva unei judecăţi prea „moralizatoare” în legătură cu perioada de după 11 septembrie 2001.

„Atunci când ne uităm în trecut, ar fi bine să ne amintim câte persoane erau speriate de prăbuşirea turnurilor gemene. Lumea nu ştia dacă şi alte atacuri sunt iminente. Exista o presiune enormă asupra forţelor de securitate pentru a încerca să facă faţă situaţiei”, a mai declarat Barack Obama.

Preşedintele american a opinat de asemenea că SUA trebuie să îşi asume responsabilităţile faţă de ceea ce s-a întâmplat, pentru ca asemenea cazuri să nu mai existe în viitor.

În cadrul discursului său, Barack Obama l-a apărat pe directorul CIA, John Brennan, acuzat recent că agenţii săi au spionat calculatoarele unor parlamentari care anchetau dacă Agenţia Centrală de Informaţii a utilizat practici de tortură.

Potrivit unui studiu realizat în 2013 de către Asociaţia Constitution Project, Statele Unite se fac vinovate de „practicarea torturii” după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001. În opinia organizaţiei, admistraţia George W. Bush poartă responsabilitatea acestui lucru, împreună cu alţi oficiali civili şi militari, care ar fi autorizat practicarea torturii.


Citeşte şi:

„Scopul agenţiilor secrete americane este controlul total al populaţiei”, susţine William Binney, fost direcor NSA

O majoritate covârşitoare a convorbirilor noastre telefonice sunt colectate şi arhivate de către Agenţia de Securitate Naţională americană, susţine William Binney, fost director tehnic al acesteia.

Camera Reprezentanţilor din SUA aprobă o procedură judiciară împotriva lui Barack Obama

Camera Reprezentanţilor din Statele Unite, dominată de Partidul Republican, a autorizat miercuri lansarea unei proceduri judiciare contra preşedintelui Barack Obama pentru abuz de putere, o procedură neobişnuită, denunţată de către democraţi, relatează AFP.

Obama şi Putin au discutat la telefon. Concluzia: Criza din Ucraina nu este în interesul SUA şi Rusiei

Actuala situaţie din Ucraina „nu este nici în interesul Rusiei, nici în interesul Statelor Unite", au convenit vineri preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama, într-o conversaţie telefonică, anunţă Kremlinul, potrivit AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite