Serghei Lavrov acuză Occidentul că s-au acumulat mari probleme în cadrul OSCE, după un refuz al Poloniei

0
Publicat:

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că s-au acumulat mari probleme în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

Serghei Lavrov. FOTO EPA EFE
Serghei Lavrov. FOTO EPA EFE

Polonia a refuzat delegaţiei Rusiei vizele pentru a participa la o reuniune a miniştrilor de externe ai OSCE, joi şi vineri, la Lodz, şi a declarat că Moscova va fi reprezentată în schimb de reprezentantul său permanent la OSCE.

La o conferinţă de presă programată să coincidă cu reuniunea, Lavrov a enumerat o listă de nemulţumiri istorice ale Rusiei faţă de Occident, afirmând că "extinderea nesăbuită" a NATO a devalorizat principiile de bază ale OSCE, organizaţie cu 57 de ţări membre, cel mai important organism de supraveghere a securităţii şi drepturilor din Europa, scrie Agerpres. 

„Profitând de superioritatea sa numerică în această organizaţie, Occidentul încearcă de mulţi ani să o privatizeze, dacă vreţi. Sau poate că este mai corect să spunem că încearcă să preia OSCE, să subjuge această ultimă platformă de dialog regional”, a declarat Lavrov.

Ucraina a cerut ca Rusia să fie exclusă din OSCE pentru că şi-a invadat vecinul. De asemenea, Kievul a obiectat faţă de titlul unui eveniment din cadrul reuniunii de la Lodz, care se referea la faptul că OSCE se află la o răscruce de drumuri.

„În virtutea poziţiei pe care o adoptă OSCE, organizaţia îşi pierde automat eficienţa. Iar organizaţia îşi pierde oportunitatea, nu în cuvinte, ci în fapte, de a aborda problemele de securitate şi cooperare în Europa”, a declarat Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Știri Externe



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite