Un oficial rus acuzat de asasinat avertizează că Kremlinul îl va „vâna” pe Zelenski pentru tot restul vieții VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un deputat rus căutat de poliția britanică pentru uciderea unui fost spion la Londra a declarat că Moscova l-ar putea urmări pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski și pe apropiații săi pentru tot restul vieții, notează News Week

Deputatul rus Andrei Lugovoi a declarat că discuția la care a participat în cadrul emisiunii 60 Minutes ar trebui să se intituleze „trebuie să ne căutăm singuri dreptatea”, el adăugând că Zelenski „și cercul său ar trebui să fie primii care să urce pe spânzurătoare”.

„Astăzi i-am atras atenția lui Zelenski că istoria trebuie reamintită”, i-a spus Lugovoi prezentatoarei emisiunii de la Russia 1, Olga Skabeyeva, în timp ce i-a „recomandat” președintelui ucrainean și aliaților săi să citească memoriile lui Pavel Sudoplatov.

„Viitorul lor este descris acolo cu precizie. Consider că nu ar trebui să fim timizi în această privință. În viitor, trebuie să îi urmărim în întreaga lumea”, a declarat Lugovoi.

Sudoplatov a fost un spion în Rusia sovietică, care a fost implicat în mai multe operațiuni majore de informații, inclusiv în asasinarea revoluționarului marxist Leon Troțki în 1940 în Mexic.

Deputatul rus Andrei Lugovoi FOTO Profimedia
Deputatul rus Andrei Lugovoi FOTO Profimedia

Sudoplatov a condus administrația pentru sarcini speciale a URSS, care a desfășurat activități de spionaj în Europa și SUA. Cartea sa din 1994, Special Tasks, prezintă faptele sale.

Lugovoi a adăugat că este „sigur că au fost date garanții” lui Zelenski și cercului său de către serviciile secrete americane și britanice.

„Sunt sigur că în California sau în altă parte, există locuri de adăpost”, a spus el, dar „pentru fiecare dintre ei, indiferent unde intenționează să-și petreacă restul vieții... nu cred că viețile lor vor fi foarte reușite sau norocoase”.

Clipul a fost postat pe Twitter de către Julia Davis, observator al Rusiei, care a scris: „în cazul în care mai aveați îndoieli cu privire la regimul lui Putin”.

Lugovoi este căutat de poliția britanică, fiind suspectat de uciderea lui Alexander Litvinenko, un fost ofițer al serviciilor secrete rusești KGB și, ulterior, al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Litvinenko a murit în 2006, după ce a fost otrăvit cu poloniu-210.

O anchetă britanică a concluzionat în 2016 că asasinatul a fost „probabil aprobat” de șeful FSB de atunci, Nikolai Patrușev, și de președintele Vladimir Putin.

În septembrie 2021, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că Rusia este responsabilă pentru asasinarea lui Litvinenko. CEDO a constatat că Lugovoi și colegul său Dmitri Kovtun, care a murit în aprilie, au fost în spatele asasinatului, dar Rusia a respins orice cerere de extrădare.

Săptămâna aceasta, văduva lui Litvinenko, Marina, a declarat că Occidentul a dezvăluit că soțul ei a avertizat că Putin este capabil să declanșeze un război care ar ucide milioane de oameni. „Acum, în sfârșit, se întâmplă”, a declarat ea pentru publicația britanică Metro.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite