Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit după plafonarea prețului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plafonul prețului petrolului din Rusia a dus la prăbușirea cu 50% a veniturilor în primele cinci luni ale acestui an, a declarat secretarul adjunct al Trezoreriei americane Wally Adeyemo, în timpul unui discurs la Washington, scrie Agerpres.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Cu scopul de a reduce capacitatea economiei ruse de a finanța războiul din Ucraina, un plafon la prețul petrolului rus a fost instituit în decembrie de o coaliție formată din G7, Uniunea Europeană și Australia. Veniturile din petrol ale Rusiei s-au prăbușit cu 50%, sub impactul acestei sancțiuni, chiar dacă Rusia a sporit exporturile.

Plafonul prețului a fost stabilit de coaliție la 60 de dolari, în timp ce preţul petrolului Brent s-a apropiat joi de 76 de dolari.

"Această scădere a veniturilor din petrol a fost observată în pofida creşterii exporturilor de petrol rusesc în comparaţie cu începutul războiului", a asigurat Adeyemo."În pofida acestor vânzări mai mari, Rusia câştigă mai puţini bani deoarece petrolul său se vinde în prezent cu aproximativ 25 % sub preţurile pieţei".

Întrebat cum reuşeşte Trezoreria să determine nivelul veniturilor ruseşti, un oficial al Trezoreriei a dat asigurări că Statele Unite au la dispoziţie mai multe instrumente care le permit să controleze preţurile practicate pentru petrolul rusesc.

Autorităţile ruse au recunoscut efectul negativ al plafonării preţului petrolului asupra veniturilor statului, a spus aceeaşi sursă. Ea a adăugat că nu a fost luată nicio decizie cu privire la încetarea plafonării preţului petrolului din Rusia.

Pe lângă măsura plafonării preţului petrolului rusesc, sancţiunile occidentale îngreunează, de asemenea, misiunea guvernului rus de a înlocui cele peste 10.000 de piese de echipamente militare pierdute de la începutul invaziei sale în Ucraina, a mai adăugat Adeyemo.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite