Prețurile petrolului continuă tendința de scădere. La ce valori au ajuns

0
Publicat:

Prețurile petrolului au continuat să scadă, miercuri, după ce aprecierea dolarului american, dar și informațiile privind China, cel mai mare importator de petrol, au ridicat temeri legate de cerere, relatează Reuters.

Prețurile petrolului au continuat să scadă, Foto: Shutterstock
Prețurile petrolului au continuat să scadă, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru țițeiul Brent, cu livrare în august, au scăzut cu 1,29 dolari, sau 1,75%, la 72,42 dolari pe baril. Totodată, preturile țițeiului american West Texas Intermediate (WTI) au scăzut cu 1,28 dolari, sau 1,84%, la 68,18 dolari.

Ambele benchmark-uri au scăzut cu peste 4% marți. Țiţeiul Brent a scăzut cu 3,50 dolari, sau cu 4,5%, la 73,57 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 3,29 dolari, sau cu 4,5%, de la închiderea de vineri, până la 69,38 dolari pe baril.

Conform datelor Reuters, activitatea de producție a Chinei s-a contractat mai repede decât se așteptau specialiștii, în luna mai, din cauza scăderii cererii, indicele oficial al managerilor de achiziții din sectorul prelucrător (PMI) a coborât la 48,8 de la 49,2 în aprilie. Rezultatul a fost în decalaj față de prognoza de 49,4.

O presiune suplimentară asupra prețului petrolului a venit în momentul în care dolarul american a crescut la cel mai ridicat nivel din peste două luni, făcând mărfurile mai scumpe pentru cumpărătorii care dețin alte valute și cântăresc cererea de petrol.

Totodată, sursa citată menționează că, actorii de pe piață se pregătesc pentru viitoarea întâlnire din 4 iunie a OPEC+ - Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliați, inclusiv Rusia.

Semnalele mixte ale marilor producători din cadrul OPEC+ cu privire la reducerea, în continuare, a producției de petrol au declanșat recent volatilitatea prețurilor petrolului.

În ciuda ultimei scăderi a prețurilor, perspectivele pentru elementele fundamentale ale pieței petroliere rămân strânse, a declarat analistul pieței petroliere PVM Stephen Brennock.

Cea mai probabilă acțiune este inacțiunea”, a spus Brennock, referitor la decizia OPEC+.

Separat, stocurile de țiței și benzină din SUA au scăzut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de distilate probabil au crescut, a arătat marți un sondaj preliminar al Reuters.

OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători mondiali de ţiţei, a decis, recent, reducerea combinată a producţiei cu aproximativ 1,16 milioane bpd.

În cazul Arabiei Saudite - cel mai mare exportator mondial de petrol şi liderul de facto al Organizaţiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) - este vorba despre o reducere de 500.000 de barili pe zi începând din luna mai şi până la finele lui 2023.

Emiratele Arabe Unite, Kuweitul, Irakul, Omanul, Algeria şi Kazahstanul au anunţat şi ele reduceri voluntare ale producţiei de petrol, începând din luna mai şi până la finele acestui an. Emiratele Arabe Unite au decis să îşi reducă producţia de petrol cu 144.000 de barili pe zi, Kuweitul cu 128.000 de barili pe zi, Irakul cu 211.000 de barili pe zi, Omanul cu 40.000 de barili pe zi, Algeria cu 48.000 de barili pe zi şi Kazahstanul cu 78.000 de barili pe zi.

Totodată, producţia Rusiei de petrol şi condensat de gaze ar urma să scadă la aproximativ 515 milioane tone (10,3 milioane bpd) anul acesta, de la 535 milioane tone în 2022.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite