Exporturile de petrol ale Rusiei au atins cel mai ridicat nivel de la invadarea Ucrainei

0
Publicat:

Rusia a exportat, în aprilie, cea mai mare cantitate de petrol de la lansarea războiului împotriva Ucrainei, evidențiind capacitatea Moscovei de a continua să vândă una dintre mărfurile sale cheie, după ce a fost lovită de sancțiuni, relatează Business Insider.

Exporturile de petrol ale Rusiei au atins 8,3 milioane de barili pe zi, Foto: Shutterstock
Exporturile de petrol ale Rusiei au atins 8,3 milioane de barili pe zi, Foto: Shutterstock

Astfel, exporturile de petrol ale Rusiei au atins un maxim post-invazie de 8,3 milioane de barili pe zi, a declarat marți Agenția Internațională pentru Energie (IEA), estimând că țara nu a redus complet producția cu 500.000 de barili pe zi, așa cum și-a luat angajamentul faţă de OPEC+, grupul de state producătoare de petrol.

Anul trecut, Rusia a exportat în medie 7,7 milioane de barili pe zi.

Rusia pare să aibă puține probleme în a găsi cumpărători pentru produsele sale brute și petroliere.”, a spus IEA în raportul său de piață din mai, precizează Insider.

Veniturile Rusiei din petrol

Potrivit sursei citate, veniturile Rusiei din exporturile de petrol au crescut luna trecută cu 1,7 miliarde de dolari, la 15 miliarde de dolari. Totuși, această sumă a fost cu 27% mai mică decât cea înregistrată în perioada similară din anul precedent.

Într-adevăr, Rusia ar putea crește volumele pentru a compensa veniturile pierdute”, a spus organizația din Paris. Încasările fiscale totale din sectorul petrolului și gazelor din Rusia au scăzut cu 64% de la an la an.

Uniunea Europeană era cea mai mare piață pentru exporturile de petrol ale Rusiei, dar invazia Ucrainei din februarie 2022 ordonată de președintele rus, Vladimir Putin, a pus capăt acestui lucru.

Blocul – cu scopul de a reduce fondurile Rusiei care îi mențin războiul în mișcare – a impus Rusiei sancțiuni care i-au redus exporturile de petrol la aproximativ 8% de la 50%.

Între timp, națiunile occidentale au impus și plafoane de preț la petrolul rusesc menite să slăbească veniturile din export ale Moscovei, iar Rusia a exclus, în mare parte, Europa de la aprovizionarea cu gaze naturale prin conducte.

Totuși, Rusia a reuşit să redirecţioneze volume uriaşe din petrolul său.

China era deja un cumpărător puternic de petrol rusesc înainte de război, dar importatorul de energie și-a crescut de atunci achizițiile. Între timp, și India a crescut brusc importurile de petrol rusesc.

China și India reprezintă acum aproximativ 90% din achizițiile rusești de petrol, a declarat recent firma de analiză a mărfurilor Kpler.

Rusia a redus prețul amestecului său de țiței Urals de referință pentru a atrage cumpărători, dar Moscova a decis recent să reducă această reducere.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite