Prețul petrolului scade, în ciuda reducerilor anunțate de OPEC+

0
Publicat:

Prețurile petrolului au scăzut, marți, cu peste un dolar pe baril, după o creștere puternică în sesiunea precedentă, deoarece îngrijorările legate de creșterea economică globală au depășit angajamentul Arabiei Saudite de a majora reducerile producției, relatează Reuters.

OPEC+ a decis noi reduceri ale producției de petrol, Foto: Shutterstock
OPEC+ a decis noi reduceri ale producției de petrol, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, contractele futures pentru țițeiul Brent au scăzut cu 1,50 dolari, sau 1,96%, până la 75,21 dolari pe baril până la 1046 GMT. De asemenea, țițeiul american West Texas Intermediate (WTI) a scăzut cu 1,47 dolari, sau 2,04%, la 70,68 dolari pe baril.

Brent a câștigat luni până la 2,60 dolari pe baril, iar WTI până la 3,30 dolari, după ce Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial, a anunțat în weekend că producția sa va scădea cu un milion de barili pe zi (bpd), la 9 milioane bpd, în iulie.

O cerere mai slabă, o ofertă mai puternică din afara OPEC, potențiale recesiuni în SUA și Europa și o creștere mai scăzută în China înseamnă că este puțin probabil ca reducerea din Arabia Saudită să susțină o creștere durabilă a prețurilor petrolului la 80/ 90 de dolari”, au spus analiștii Citi în o notă de marți.

Piața rămâne concentrată pe riscul privind cererea, în condițiile în care preocupările de recesiune cresc.”, a declarat Ole Hansen, șeful Strategiei de mărfuri la Saxo Bank.

Sectorul serviciilor din SUA abia a crescut în mai, deoarece noile comenzi au încetinit, iar participanții de pe piață așteaptă să vadă dacă Rezerva Federală a SUA va crește sau va menține ratele dobânzilor în iunie.

Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea reduce cererea de energie, spun specialiștii.

Potrivit acestora, starea de spirit a fost afectată și mai mult de datele care au arătat că, în aprilie, comenzile industriale germane au scăzut în mod neașteptat.

Dacă datele economice viitoare sugerează o presiune inflaționistă înrădăcinată și investitorii pariază pe noi creșteri ale ratelor dobânzilor, previziunile privind cererea ar putea fi revizuite în scădere, neutralizând efectiv impactul aparent optimist al celei mai recente decizii (OPEC+) de producție”, a spus Tamas Varga de la brokeraj PVM.

Noi reduceri ale producției de petrol

Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Prinţul Abdulaziz, a declarat, după întâlnirile OPEC+ din weekend, că producția țării va scădea la 9 milioane de barili pe zi (bpd) în iulie de la aproximativ 10 milioane de barili pe zi în mai, aceasta fiind cea mai mare reducere din ultimii ani.

Potrivit oficialului, reducerea cu 1 milion de barili pe zi (bpd) de către Riad ar putea fi prelungită şi după iulie, dacă va fi necesar.

OPEC+ are în vigoare reduceri de 3,66 milioane bpd, reprezentând 3,6% din cererea globală, inclusiv 2 milioane bpd convenite anul trecut și reduceri voluntare de 1,66 milioane bpd convenite în aprilie.

Aceste reduceri au fost valabile până la sfârșitul anului 2023, iar duminică OPEC+, într-un acord mai larg privind politica de producție a decis, după șapte ore de discuții, că le va prelungi până la sfârșitul lui 2024.

Pe lângă extinderea reducerilor existente ale OPEC+ de 3,66 milioane bpd, grupul a convenit duminică să reducă obiectivele generale de producție din ianuarie 2024 cu încă 1,4 milioane bpd față de țintele actuale.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite