Un ucigaș rus a fost scos a doua oară din închisoare pentru a fi trimis pe frontul din Ucraina. „Câți criminali și psihopați mai sunt în libertate?”

0
Publicat:

Este cunoscut faptul că mai mulți pușcăriași ruși au fost trimiși să lupte pentru patrie în Ucraina. În acest sens, un criminal rus a fost scos din închisoare pentru a doua oară ca să se alăture soldaților lui Putin în conflictul din Ucraina care nu dă semne de încetare, conform mărturisirilor făcute de rudele celei căreia i-a luat viața, relatează BBC.

Soldați ruși pe frontul din Ucraina
Soldați ruși pe frontul din Ucraina. FOTO Profimedia (Arhivă)

Individul a mai fost eliberat în trecut. După ce a luptat în Ucraina, a revenit în Rusia, unde a omorât o femeie în vârstă și a ajuns din nou în spatele gratiilor. 

Ucigașul bunicii a scăpat de pedeapsa pentru crima sa - din nou - și a plecat să lupte în război”, a spus Anna Pekareva, nepoata Iuliei Buuskikh, pentru sursa citată. 

În urmă cu doi ani, Ivan Rossomakhin a fost eliberat din închisoare, unde ispășea o pedeapsă de 14 ani pentru crimă, pentru a se alătura cunoscutului grupul de mercenari Wagner. 

După ce și-a încheiat „misiunea” alături de Wagner, el a revenit în Rusia, în districtul Vyatskiye Polyanu din regiunea Kirov. Acolo, a comis crima oribilă. El a omorât-o pe Iulia Buuskikh, în vârstă de 85 de ani, în propria ei casă.

Acest caz nu este însă unul singular. Mai mulți infractori care au fost scoși din închisorile din Rusia pentru a se alătura grupului Wagner au comis asemenea atrocități. 

În luna aprilie a acestui an, Rossomakhin, în vârstă de 29 de ani, a fost găsit vinovat de violarea și uciderea femeii de 85 de ani și condamnat la 23 de ani de închisoare. Conform instanței, crima „a fost de o brutalitate extremă”

 „Este îngrozitor”

Însă, nepoata victimei susține că directorul închisorii a înștiințat familia că Rossomakhin a fost scos din închisoare la 19 august, la doar o săptămână după ce a ajuns din nou în spatele gratiilor.

Am citit rapoartele medico-legale și știu ce i-a făcut această persoană bunicii mele. Este îngrozitor că el a fost eliberat din nou”, a adăugat nepoata femeii ucise, precizând: „Faptul că acest lucru se întâmplă în secolul XXI... nu există cuvinte care să poată descrie ce se întâmplă!”. 

Într-un document oficial consultat de BBC, semnat de directorul închisorii, se precizează că deținutul a fost eliberat în conformitate cu o lege rusă care permite armatei să recruteze infractori pentru a-i trimite pe front. 

Este pentru a doua oară când ucigașul a fost eliberat din închisoare pentru a lupta în Ucraina. 

La puțin timp după lansarea „operațiunii militare speciale”, grupul de mercenari Wagner al lui Evgheni Prigojin a demarat procesul de recrutare a unor pușcăriași din închisori pentru a lupta în Ucraina. Dacă deținuții acceptau, ei erau grațiați. 

Mii de violatori, ucigași și alți infractori au fost eliberați din închisori și trimiși să lupte, unde au și murit mulți dintre ei în timpul bombardamentelor lansate asupra orașelor ucrainene, precum Bakhmut. 

După revolta eșuată și efemeră a lui Prigojin, din luna iunie a anului trecut, când mii de mercenari Wagner au mărșăluit pe străzile unor orașe din Rusia, recrutarea deținuților din închisori a ajuns în mâinile armatei ruse. În martie, această practică a fost oficializată printr-o lege federală, iar recrutarea pare să se intensifice. 

„Nimeni nu se poate simți în siguranță în Rusia”

Și Ucraina a eliberat pușcăriași pentru a lupta pe front. Totuși, cei care au săvârșit crime și infracțiuni sexuale nu au fost luați în calcul. Ministrul adjunct ucrainean al Justiției, Olena Vysotska, a precizat pentru agenția de presă AP la începutul anului că până la 3.000 de deținuți s-au alăturat trupelor ucrainene.

Ministerul britanic al Apărării a apreciat că, în timpul celor două luni ale ofensivei din regiunea ucraineană Donbas din acest an, Rusia a rămas fără aproximativ 70.000 de oameni. 

Disponibilitatea Kremlinului de a scoate din închisori infractori extrem de periculoși și de a-i trimite pe front indică faptul că armata rusă are nevoie de mai mulți soldați. 

„Autoritățile nu dau doi bani pe civilii pașnici dacă permit ca oameni care au comis infracțiuni grave să fie exonerați și eliberați din închisoare. Asta ne spune că nimeni nu se poate simți în siguranță în Rusia”, a spus nepoata femeii ucise. 

Anna Pekareva a mai adăugat că eliberarea ucigașului bunicii ei înseamnă că familia sa se află în pericol: „Dacă se întoarce, va încerca să se răzbune pe noi - pentru eforturile noastre de a ne asigura că va primi o condamnare pe viață”

Aceasta a mărturisit că are de gând să plece din Rusia, iar ceilalți membri ai familiei se vor ascunde. 

„Este înspăimântător că nu este singurul. Chiar dacă nu se mai întoarce, câți criminali și psihopați mai sunt în libertate?”, a mai spus ea. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite