Un fost angajat al Poliţiei din Moscova, vinovat de asasinarea jurnalistei Ana Politkovskaia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost pronunţată prima decizie de condamnare în cazul omorului jurnalistei ruse Anna Politkovskaia. Fostul poliţist Dmitri Pavliucenkov, complice la uciderea ziaristei, a fost condamnat la 11 ani de închisoare cu regim sever.

Anterior, el şi-a recunoscut implicarea în această crimă. Potrivit oamenilor legii, Pavliucenkov a făcut parte din gruparea care a organizat omorul. El s-a ocupat de urmărirea jurnalistei şi a cumpărat arma din care a fost ucisă Politkovskaia.

Pavliucenko a fost totodată condamnat la plata a trei milioane de ruble (75.000 de euro) despăgubiri copiilor Annei Politkovskaia, a anunţat tribunalul.

Familia victimei şi avocaţii au anunţat că că vor face apel împotriva hotărârii judecătoreşti. Avocata familiei Politkovskaia, Anna Staviţkaia, a cerut în cursul procesului ca fostul poliţist să fie condamnat la pedeapsa maximă, adică la 13 ani de închisoare. Parchetul a solicitat 12 ani.

Înainte de începerea procesului, Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului de opoziţie „Novaia Gazeta“, unde lucra jurnalista, a apreciat că există un "tabu politic" privind elucidarea crimei.

"Având în vedere obstacolele care intervin în identificarea celui care a ordonat (crima), se poate spune că acesta face parte dintre persoanele de neatins din Federaţia Rusă", a declarat Muratov.

În acest caz, mai sunt cercetaţi cinci persoane.

Un bărbat originar din Cecenia, Lom-Ali Gaitukaiev, a fost acuzat că a fost recrutat de poliţistul Pavliucenkov, după ce a primit ordinul să o ucidă pe jurnalistă de la alt persoană, necunoscută. În prezent, el se află în detenţie. Trei fraţi ceceni, Rustam, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov au fost acuzaţi, de asemenea, că sunt executanţi ai crimei. Rustam este încarcerat, iar fraţii lui au fost achitaţi în urma unui proces, în 2009.

Anna Politkovskaia, o ziaristă cunoscută mai ales pentru articolele sale despre Cecenia şi materialele critice la adresa lui Vladimir Putin, a fost ucisă pe 7 octombrie 2006, la Moscova, în scara blocului în care locuia.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite