Rușii care își critică armata riscă să rămână fără bani și bunuri: legea, promulgată de Putin

0
Publicat:

Liderul autoritar rus Vladimir Putin a promulgat miercuri legea privind confiscarea banilor şi bunurilor persoanelor declarate vinovate de difuzarea de „informaţii false” asupra armatei ruse, o nouă ilustrare a represaliilor Kremlinului împotriva vocilor critice.

Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Regimul de la Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei rus la scurt timp după ce şi-a lansat invazia din Ucraina, la 24 februarie 2022.

Noul text promulgat de Putin a fost votat la sfârşitul lunii trecute de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, apoi, la începutul acestei luni, de Consiliul Federaţiei, camera superioară.

În momentul prezentării noii legi, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, estimase că aceasta va pedepsi „ticăloşii” și „trădătorii” care „acţionează împotriva ţării lor”. Mai exact, această lege va fi folosită de regimul Putin ca instrument de răfuială cu cei care critică acțiunile armatei ruse.

În fapt, legea nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci a banilor şi fondurilor sale „utilizate sau destinate” finanţării de activităţi „criminale”, termeni ce rămân foarte vagi, notează AFP.

De asemenea, textul legii autorizează așa-zisei justiții a regimului Putin să retragă toate distincţiile onorifice de stat acordate persoanelor condamnate pentru „informaţii false”, adică informații care contrazic propaganda Kremlinului.

Acuzaţia de difuzare de „informaţii false” despre armata rusă poate fi pedepsită cu cel mult 15 ani de închisoare. Sute de ruşi au fost condamnaţi în virtutea acestui articol al Codului Penal al Federației Ruse în ultimii aproape doi ani de zile, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite